Економија Европске уније трпи тешке посљедице због пандемије коронавируса. То је био и разлог састанка лидера европског блока одржаног путем видео линка. Иако постоје одређене несугласице, ипак су договорили успостављање Фонда за опоравак и подржали пакет финансијске помоћи у вриједности 540 милијарди еура.

Пандемија коронавируса је Европску унију суочила са вишеструким изазовима и за њу је потребан јединствен европски одговор. Закључили су то лидери Уније на самиту одржаном путем видеолинка. Радиће, и то су усагласили, на економским мјерама и програмима за ублажавање посљедица изазваних пандемијом коронавируса.

“Подржали смо споразум о три важне сигурносне мреже за раднике, компаније и владе у пакету вриједном 540 милијарди еура. Позивамо да пакет буде оперативан од 1. јуна. Сложили смо се и да ћемо радити на успостављању фонда за опоравак који је хитан”, рекао је предсједник Европског вијећа Шарл Мишел.

Из Владе у Берлину кажу да је фонд за опоравак у интересу Њемачке. Свјесни су да ће Берлин морати осигурати већи допринос буџету Уније.

“За Њемачку то значи да морати очекивати веће доприносе за сљедећи буџет, него што смо планирали када смо водили посљедње разговоре о њему. Ово је криза која нас је погодила све, али која на државе чланице утиче на врло различите начине”, изјавила је њемачка канцеларка Ангела Меркел.

Ово је криза без преседана. Нису све земље њом погођене истом јачином, али одговор на њумора бити симетричан, каже предсједница Европске комисије Урсула Фон дер Лајен.

“Опсег, брзина и утјецај економске кризе су без преседана у модерним временима. Иако пандемија сигурно не познаје границе и националности, неке земље су погођене јаче од других. Ако не дјелујемо одлучно и колективно опоравак неће бити симетричан”, упозорава Вон дер Лајен.

Разговарали су и о Западном Балкану. Договорено је за 6. мај одржавање видео конференције с партнерима из овог дијела Европе, како би се утврдили приоритети Уније у односу на регион.