У организацији Кантона Сарајево, данас је уприличена дискусија о радном тексту закона о ублажавању негативних економских посљедица и уштедама у Кантону Сарајево.

Дискусији су присуствовали премијер КС Марио Ненадић, министри финансија и привреде Јасмин Халебић и Драшко Јеличић, те начелници и представници девет опћина и Града Сарајево.

Носилац израде закона је Министарство финансија КС које ће, према најави министра Јасмина Халебића, током ове седмице упутити закон према Влади, а Влада, по скраћеној процедури, на разматрање Скупштини КС.

Законска рјешења која се тичу опћина детаљно су анализирана, саслушани су аргументи начелника, те ће у складу с њима бити дорађен текст закона прије него што се упути Влади, саопћила је Служба за протокол и пресс Кантона Сарајево.

“Намјера нам је кроз овај закон омогућити привредним субјектима пословање с мање трошкова као и стимулисати нове пословне дјелатности, кроз измјене закона који се тичу парафискалних намета као што су закони о административним, судским и комуналним таксама те други закони. Такођер, када је ријеч о намјенским средствима која користе Кантон, Град и опћине, овај Закон предвиђа могућност њихове пренамјене за потребе здравственог сектора, привреде, као и социјалне заштите угрожених категорија становништва”, истакао је министар Халебић.

Дио закона који се односи на уштеде, по ријечима министра, предвиђа укидање одређених расхода у Кантону Сарајево као што су трошкови репрезентације и стручних усавршавања, путни трошкови, накнаде у комисијама, уговори о дјелу, те привременим и повременим пословима. У сврху уравнотежења Буџета предвиђена су и значајна умањења средстава за друге текуће расходе гдје је то могуће, а ријеч је о углавном о уговореним услугама, те средствима за набавку материјала, инвентара, горива за возила, саопћено је из Прес службе Кантона Сарајево.