Амина Хоџић са фотографијом коју је назвала “Сарајево, пјевај пјесме љубавне” побједница је фото конкурса “Моје Сарајево у доба короне”, који је за средњошколце и студенте организирала Јавна установа “Центар културе и младих Опћине Центар Сарајево”.

Награда јој је уручена данас у просторијама тог центра, а поручено је да је вријеме изолације показало значај умјетности у свакодневници те да су млади путем фотографија показали сензибилитет, маштовитост и оригиналност.

Друго мјесто заузела је Тесним Каришик, а треће Алмедина Кораћ. Жири је додијелио и специјалну награду, а она је припала Алмину Лихићу.

На конкурс се пријавило 30 аутора с више од 100 фотографија, а жиријем је предсједавао умјетнички руководилац Фото галерије “Јелићева” Дженат Дрековић.

Фотографија је тренутак једног времена и као таква може бити истовремено документ и умјетничко дјело. Управо тиме се жири водио при оцјењивању и награђивању наших младих креативаца који фотографски промишљају како да кроз медиј фотографије документују ово стање, а да при томе сачувају умјетничку вриједност трехнутка – истакао је Дрековић.

Навео је да су наградили ауторе који су успјели да споје маштовитост и непретенциозност.

Надахњује чињеница да су наши млади креативци веома успјешно одговорили теми, сачували етичност и показали емпатију, управо оно што је у овим данима пандемије најпотребније свакоме од нас – нагласио је Дрековић.

Ово је шеста година да је ЈУ “Центар културе и младих Опћине Центар Сарајево” организирала фото конкурс за младе.