Домаћа задаћа специјал, на БХТ1. Ова емисија прати наставни план и програм из физике, математике, биологије, хемије и географије за ученике виших разреда основне школе.

Лекције које сте пропустили можете погледати ОВДЈЕ.

ГЕОГРАФИЈА

Лекција: Терцијарни и квартални развој привреде 16мин

Час одржао: проф. Ведран Зубић, ЈУ ОШ Гимназија Добриња

Лекција за ученике 6. разреда

Настављамо изучавати привредну или економску географију коју смо започели на претходна два часа. Бавили смо се примарним и секундарним развојем привреде и научили да су ова два сектора производна, односно да на основу одређених сировина остварују неке нове елементе, тј. нешто производе. Данас ћемо се бавити трећим и четвртим секторима развоја привреде у које спадају услужне дјелатности. Видјећемо да, за разлику од примарног и секундарног, терцијарни и квартални сектор не производе нова добра, него пружају неку услугу, остварујући на тај начин неке приходе који су човјеку потребни за живот. Сазнаћемо које дјелатности припадају овим секторима и научити нешто о њиховом значају за човјека.

ФИЗИКА

Лекција: Слагање сила

Час одржала: проф. Амра Календер, ЈУ ОШ Алекса Шантић

Лекција за ученике 7. разреда

Да бисмо приступили данашњој лекцији неопходно је да поновимо градиво које сте усвојили на претходним часовима – присјетићемо се чиме је одређена сила као векторска величина, а затим и дефиниције, ознаке и мјерне јединице силе. Кроз примјере на анимацији, које ћемо извести и у задацима, бавићемо се примјерима дјеловања силе и њезиним учинцима.

МАТЕМАТИКА

Лекција: Запремина купе

Час одржао: проф. Мирнес Прушчанин, ЈУ ОШ Скендер Куленовић

Лекција за ученике 9. разреда

  1. Израчунати запремину купе ако је:

а.) B= 25πcm²

H= 9cm

б.) r = 3cm

H= 13cm

  1. Површина омотача конуса је 15πцм², а изводница је 5цм. Одредити запремину.
  2. Израчунати запремину купе чији је обим базе 24πcm, а површиан омотача 180πcm².
  3. Квадрат површине 1cm² ротира око своје дијагонале. Одредити запремину тако насталог тијела.

ИНФОРМАТИКА ИЛИ ТЕХНИЧКО

Лекција: Уређивање фотографија III дио

Час одржао: Тарик Сулић, ПУ Richmond Park

Лекција за ученике 6-9. разреда

На протекла два часа смо научили како нешто изрезати са фотографије и како нешто уклонити и на то мјесто убацити нешто друго, данас ћемо се бавити бојом, освјетљењем, контрастом и другим корисним стварима при обрадити фотографија.

Као и на претходна два часа, фотографије уређујемо онлине, у програму Пхотопеа. Овај програм је потпуно бесплатан, потребно је само да овај линк https://www.photopea.com укуцате у свој интернет претраживач.