Одржана је видеоконференција министара вањских послова земаља Западног Балкана са европским повјереником за политику сусједства и проширење Оливéром Вáрхелyијем, те бројним министрима вањских послова из појединих земаља чланица Европске уније.

Замјеница предсједавајућег Вијећа министара и министрица вањских послова Босне и Херцеговине Бисера Турковић учествовала је на састанку.

У фокусу конференције били су мјере опоравка и даљег сузбијања ширења пандемије COVID-19, проспекти јачања регионалне сарадње и ЕУ интеграцијских капацитета земаља Западног Балкана у пост-COVID-19 периоду, у контексту закључака и декларације усвојених на недавно окончаном Самиту ЕУ – Западни Балкан у Загребу, под хрватским предсједавањем Вијећем ЕУ.

Препозната је и потврђена континуирана преданост Европске уније у погледу проширења и придруживања, те даљем јачању институционалне сарадње са Западним Балканом, примарно у областима које се ослањају на развијање капацитета у транспорту, трговини и туризму.

Поновљена је и наглашена преданост ЕУ у издвајању планираних средстава ЕУ за Западни Балкан и имплементацији пројеката који ће ојачати политички, економски и сигурносни приоритет читаве регије. Циљ ове подршке су адресирање тренутних здравствених и хуманитарних потешкоћа насталих услијед пандемије COVID-19, а такођер социјални и економски опоравак регије.

Министрица Турковић је нагласила значај наставка проведбе неопходних реформи са циљем што бржег укључења наше земље у ЕУ интеграције, те неопходност даљег јачања регионалне сарадње у свим областима од примарног интереса за економије свих земаља Западног Балкана и ЕУ.

Навела је да се Европска унија још једном доказала као стратешки партнер у борби против ширења COVID-19, те исказала увјерење да ће Европска унија подржати реализацију бројних регионалних пројеката што је прије могуће.