Кошаркашка легенда Коби Брајант, који је погинуо у зракопловној несрећи у сијечњу ове године, добио је својеврсни хоммаге у Широком Бријегу.

Скупина заљубљеника у кошарку и у баскет направила је на игралишту поред једне основне школе “Коби Арену” на којој ће заљубљеници у тај спорт моћи играти кошарку.

Један од актера ове акције је Роберт Хркаћ, који, како истиче, цијели живот воли и прати спорт.

“Спорт обожавам, а овдје је годинама стајао импровизирани кош саливен у једну жељезну бачву и ми смо се одлучили покренути малу акцију и направити прави кош. Затражили смо и добили допуштење од равнатеља школе који нам је и помогао у реализацији пројекта”, казао је Фени Хркаћ додавши да планирају наставити и с неким другим радовима на игралишту.

Избор имена овог баскет игралишта, каже Хркаћ, не чуди.

“Коби је једна од највећих спортских легенди… Цијели спортски, а и свијет опћенито је растужила вијест о његовој смрти. Ово је мали начин да му кажемо хвала за све оно што је дао спорту и као врхунски спорташ, али и као узор многим дјечацима”, истиче Хркаћ.

Додаје и да је Широки Бријег одувијек био кошаркашки град и подсјећа на неке од успјеха ХКК Широки, али, како наводи, број оваквих кошева у граду је дефицитран.

“Овај дио града нема пуно кошева, а људи воле играти и кошарку и баскет. Овај кош послужит ће многим дјечацима који воле баскет, а и окружење за игру ће им бити сигурније”, рекао је Хркаћ додавши како се нада да ће на њему екипе играти даноноћно.

Баскет игралиште које ће сада бити спомен на легендарног Брајанта налази се у дворишту основне школе у насељу Оклаји у Широком Бријегу, у том граду познате и као “мала школа”.

Брajант је погинуо 26. сијечња 2020. у зракопловној несрећи, а страдала је и његова 13-годишња кћерка и остатак посаде. Пуних 20 година је носио дрес ЛА Лејкерса, екипе с којом је пет пута био НБА првак.

Постигао је укупно 33.643 поена, ухватио је 7.047 скокова и подијелио 6.306 асистенција. С репрезентацијом САД-а освојио је Олимпијске игре 2008. и 2012. године.