Синдикат радника АрцелорМитал Зеница одржао је данас конференцију за медије поводом прекида производње у овој компанији из које је саопћено да је разлог за прекид производње, почевши од 19. маја 2020. године, пад потражње узрокован економском кризом због пандемије коронавируса.

Зухдија Капетановић, предсједник Синдиката радника АрцелорМитала, рекао је како синдикат није консултован о овим одлукама.

“Управа компаније је донијела двије одлуке, једна од обустави процеса производње, а друга о слању радника на привремени прекид рада. Те одлуке су донешене 16.05., то је била субота, а 18. у понедјељак синдикат је ове одлуке добио и на основу одлука је упава компаније поступила. Иако је процес производње стао у неким погонима прије ове одлуке, ваљаоници 12.05., висока пећ 15.05., енергетика 18.05. и агломерација 18.05. и иако су били планирани ремонти. Ова ситуација звана пандемија је искориштена и за вријеме стајања постројења, која се иначе требају ремонтовати и ремонтују се, гдје екстерне фирме раде, а наши радници су послани кући на привремени прекид рада који треба да траје до 27.09., осим ваљаоница гдје ће остати до краја овог мјесеца”, рекао је Капетановић те додао да би радници требали примати 55 посто нето плате.

Капетановић је рекао да нису испоштоване одредбе о вијећу упосленика, односно синдиката када се ради о висини накнаде за раднике са привременим прекидом рада.

“Тих 55 посто није договорено са синдикатом, та накнада није договорена са синдикатом. Реаговали смо рекавши да се нису испоштовале законске процедуре, имамо вијеће упосленика, а ако њега нема онда има синдикат. Нису испоштовани чланови вијећа упосленика као ни колективног уговора који још увијек важи. Упутили смо допис управи да ове одлуке ставе ван снаге”, рекао је Капетановић.

Капетановић је рекао да су радници ризиковали своје животе за вријеме пандемије коронавируса, обављајући све задатке.

“Све вријеме пандемије радници су радили, долазили на посао, радили под три маске, међутим, сада када се ситуација смирује, када се отварају границе, када се економија повезује, ми видимо да се наша постројења заустављају и радници шаљу на чекање. Разлог томе је донешени корона-закон, јер компанија жели субвенције од владе. Имамо 2.348 радника на евиденцији, када то помножите добије се цифра од 574.907 КМ, и ако рачунамо пута три мјесеца, то је преко милион. Треба ова компанија добити субвенције, до сада су све обавезе према радницима исплаћивали, али нисмо сагласни да ово буде разлог заустављања производње да би се добила субвенција”, рекао је Капетановић.

Из синдиката су навели и да нису пристали на смањење плаћа.

“Ми смо 7. маја имали састанак с управом компаније, тада нам је предложено да плата буде помјерена, нисмо пристали. Послије тога нам је предложено смањење плате 20 посто свим радницима, а ако не буде смањења, речено је да ће радници бити послани на чекање које закон не познаје. Пошто нисмо то прихватили, 11. маја смо добили приједлог да до 1.200 КМ не буде смањивање плате, да од 1.200 до 1.500 КМ буде смањење 10 посто, а преко 20 посто, под клаузулама да производња и продаја буду изнад 60.000 тона мјесечно, када не би било смањења”, рекао је Капетановић и најавио да сви радници треба да уложе приговор на рјешења о привременом прекиду рада, која би према ријечима Капетановића требала бити уручена за око 1.000 радника.

Предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ Селведин Шаторовић казао је како ССС БиХ у потпуности подржава синдикат радника АМЗ.

“Имајући у виду све посљедице које би се десиле по све раднике у БиХ уколико би оваква одлука прошла, зато потпуно подржавамо ставове синдиката. Врло јасно и прецизно поручујемо радницима да поруке управе да је синдикат одбио неку причу о смањењу плата искључиво менаџерима не прихватају као истиниту и то је покушај стављања проблема међу раднике тако да би се ослабиле све даље синдикалне активности”, рекао је Шаторовић и додао како се на овај начин врши притисак на синдикат да одустане од тражења бољих услова при потписивању новог уговора.

Предсједник Синдиката металаца ЗДК Кенан Мујкановић рекао је како нису испоштоване одредбе о обавјештавању чланова синдиката 30 дана раније.

“Према управи компаније је одмах упућено реаговање јер није испоштован закон о вијећу упосленика, гдје послодавац мора консултовати вијеће односно синдикат најмање 30 дана прије доношења одлуке битне за радно-правни статус и положај радника. Синдикат АрцелорМитала не да није консултован, него није ни информисан о доношењу одлуке о привременом прекиду рада за мај, јуни и јули, која је донешена 24. априла ове године, а синдикату достављена 16. маја”, рекао је Мујкановић.

Из компаније АрцелорМитал упућено је саопћење у којем се наводи да је до прекида прозиводње дошло због пада потражње узроковане економском кризом.

Из компаније наводе да привремена обустава производње почиње од 19. маја 2020. године.