Домаћи експерти су путем Сарајево Бизнисс Форума (СБФ) понудили рјешења за превазилажење економске кризе у БиХ, а у израду документа били су укључени и успјешни Босанци и Херцеговци у свијету који су пренијели искуства из Нјемачке, Сингапура, Хонг Конга, Уједињених Арапских Емирата, Америке….

Како би се ублажиле негативне посљедице изазване пандемијом и предуприједиле будући изазови, група домаћих експерата окупљених на платформи Сарајево Бизнис Форума, припремила је документ са кључним смјерницама за превазилажење економске кризе у БиХ. Са фокусом на стварање самоодрживе економије БиХ домаћи експерти у овом документу нуде конкретне кораке које треба подузети како би се спасила економија БиХ и спријечио значајан пад бруто друштевног производа, сачувала радна мјеста, те произвеле довољне количине хране за властите потребе – саопћено је из ББИ банке.

Иницијатива симболичног назива “Ми то можемо” окупила је угледне стручњаке из различитих области који су на волонтерској основи припремили кључне смјернице за превазилажење економске кризе у којој се БиХ, као и све свјетске економије, затекле под утицајем пандемије.

Иницијатива, између осталог, указује на нужност пружања веће подршке развоју нових бизниса, дигитализацији, стварању претпоставки за изградњу ефикасних производних кластера у домену прехрамбеног сектора, укључујући и подршку старт-уп бизнисима.

Истовремено, иницијатива предлаже конкретна рјешења и указује на конкретну методологију како убрзано имплементирати структурне реформе које ће унаприједити позицију БиХ, њен кредитни рејтинг, привући инвестиције и убрзати њен економски развој.

Документ, на којем је од почетка пандемије до данас радило 20-ак угледних стручњака из различитих области, бит ће понуђен доносиоцима одлука и креаторима економских политика у сегменту законских регулативе, потенцијалним произвођачима, власницима привредних ресурса, финансијским институцијама и другима релевантним субјектима да донесу оне одлуке и покрену оне врсте активности које већ у овој години могу имати конкретне позитивне резултате.

  • Ова иницијатива је покрет за развој домаће производње и домаћих производа око које желимо окупити све заинтересоване без обзира на политичку и етничку припадност како бисмо радили за наше опће добро. Пандемија је показала да се можемо ослонити само на властите ресурсе и да се све економије затварају. Ми као банка опредјељени смо развоју БиХ и то је наш стратешки циљ, стога смо суочени са пандемијом инцирали онлине сесије и панеле Сарајево Бусинесс Форума са домаћим експертима како бисмо заједничким снагама пронашли рјешења за самоодрживу економију – казао је директор ББИ банке Амер Буквић.

Додао је како су током тих сесија идентификоване три кључне индустрије којима треба посветити пажњу, а то су пољопривреда и производња хране, енергија и фармацеутика, односно производња лијекова.

Током израде документа нарочиту пажњу смо посветили овим индустријама, те томе како да БиХ произведе довољне количне хране и лијекова за своје становништво без да се ослања на вањске изворе. Отпорност, самопоуздање, инклузивност, конкурентност и отвореност – само су неки од кључних принципа који би требало да дефинишу нову економску визију и развојни модел за БиХ – наводи Буквић, који је један од аутора споменутог документа и идејни иницијатор за израду рјешења за привреду БиХ.

Анализе иницијативе „Ми то можемо“ показала су да се наша земља тренутно налази у незавидној позицији.

Наиме, БиХ увози три пута више прехрамбених артикала и четири пута више лијекова него што их извозимо. Дефицит лијекова износи 700 милиона КМ, док се дефицит прехрамбених производа мјери у милијардама КМ.

Таква структурална позиција БиХ мора се промјенити ради самоодрживости наше економије. Кроз овај документ понудили смо конкретна рјешења око тога које индустријске секторе треба одмах ојачати како би се лакше пребродила криза пандемије. Понудили смо краткорочне и средњорочне мјере, које је потребно подузети како би БиХ постигла виши ниво самоодрживости. Потребно је направити брзе промјене и покренути иницијативе које требају бити усклађене са стратешким правцем и развојним циљевима државе БиХ, а уједно је потребно размислити и како поставити нови правац за отпорнији одрживи економски развој – појашњава Буквић, додајући да БиХ има велике могућности да успије.

Мишљења је да БиХ има потенцијале које до сада уопће није адекватно користила, као што су природних ресурси, огроман људски потенцијал, знање искусних људи, иновативност и енергију младих, али и потенцијал дијаспоре.

Вјерујем да истрајним радом на заједничком бољитку за све грађане БиХ можемо успјети и израсти у стабилну економију са добрим изгледима за убрзан раст – закључио је Буквић, наводи се у саопћењу.