Творница аутомобила Ревоз из Новог Места отпустит ће око 400 од тренутно 3.200 запослених, објавила је словенска твртка у власништву француског Ренола.

До такве одлуке дошло је због јаког пада потражње, односно стања на тржишту аутомобила у свијету, што је изравна посљедица кризе изазване Цовидом-19, наводе у управи твртке која је највећи послодавац у том дијелу Словеније.

Како преносе словенски медији, твртка ће у првом реду отказати уговоре радницима запосленима на одређено вријеме преко агенција за запошљавање, а махом је ријеч о страним држављанима.

Ревоз намјерава, у договору са заводом за запошљавање, организирати савјетовања и радионице за оне који ће добити отказ, како би се могли преквалифицирати и добити посао у другим дјелатностима.

Дио запослених који за то имају увјете моћи ће отићи у мировину – у оквиру такозваног меког отпуштања и у договору социјалних партнера и дијалогу са синдикатом запослених.

Укидањем ноћне смјене производња у Ревозу бит ће смањена за 150 возила дневно.

Ревоз је због епидемије Цовида-19 средином марта на шест седмица зауставио производњу, а поново је почео радити почетком овог мјесеца.