Управни одбор Удружења БХ новинари упутио је јавни протест Одбору Дома народа Парламента Федерације БиХ, руководству Народне скупштине Републике Српске и Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, због онемогућавања представницима медија да на адекватан начин прате данашње сједнице тих тијела, као и ускраћивања приступа информацијама од значаја за јавност и омаловажавања новинара од парламентарних заступника.

Иако је раније било најављено да ће саслушања актера афере “Респиратори” бити отворена за јавност, Одбор Дома народа ПФБиХ, формиран како би утврдио све чињенице о спорној набавци 100 респиратора преко фирме “Сребрена малина”, ускратио је новинарима такву могућност, подијеливши са њима информације тек након саслушања, наводи се у саопћењу Управног одбора БХ новинари.

Додаје се да су истовремено у Бањој Луци медијске екипе биле приморане пратити посебну сједницу Народне скупштине РС у ходнику зграде Владе, без адекватних услова за праћење дискусија посланика или писање и слање извјештаја, као и без поштивања мјера прописане физичке дистанце због коронавируса.

“У државном Парламенту, на засједању Представничког дома, на врло груб и омаловажавајући начин новинарима се обратила Сања Вулић, заступница СНСД-а, те умјесто одговора на легитимно новинарско питање о несразмјерно високим примањима парламентараца одговорила како ‘она није крива’ што су новинари ‘можда незадовољни својом плаћом'”, истиче се у саопћењу.

Управни одбор БХ новинара сматра недопустивим кршење права на слободу изражавања, те подсјећа да је законска обавеза свих јавних званичника и представника парламентарних тијела да осигурају приступ јавним информацијама у највећој могућој мјери и у складу са јавним интересом.

Такођер, наглашава се да дужност парламентарних заступника није да коментаришу плаће новинара, већ да на новинарска питања одговарају конкретно, аргументовано, уз обострано поштовање и уважавање.

“Лоши и неадекватни услови за рад новинара, уз све чешће ниподаштавање те професије од представника власти стварају окружење у којем медијски професионалци раде под сталним притиском, што свакако није добро ни за новинарску заједницу, ни за оне о чијем раду, политичким потезима и одлукама медији извјештавају”, став је Управног одбора Удружења/удруге БХ новинари.