На друштвеним мрежама мигранти су, наводно, објавили снимак из кампа “Мирал” у Великој Кладуши, на којем се види како полиција Унско-санског кантона (УСК) над мигрантима употребљава прекомјерну силу.

У Министарству унутрашњих послова Унско-санског кантона кажу да провјеравају ове наводе.

“Ми смо ових дана имали појачане контроле у Великој Кладуши, нарочито у напуштеним објектима, а такођер смо уочили да се појавио неки снимак у смислу употребе силе од стране припадника Управе полиције. Ми унутар полиције имамо службу за унутрашњу контролу и испитат ћемо наводе да ли је дошло до прекорачења у смислу обављања њихових службених дужности, а ако утврдимо да је дошло, сигурно да ће ти полицијски службеници морати сносити санкције”, каже Нермин Кљајић, министар унутрашњих послова Унско-санског кантона.

На питање да ли се догодио инцидент и шта су заправо припадници полиције радили у овом прихватном кампу, добили смо сљедећи одговор:

“У низу ситуација су се дешавали одређени нереди, чак је у једном моменту дошло до употребе каменица према нашим полицијским службеницима. Из тог разлога смо ми и дигли јединицу за подршку да немире унутар тог објекта доведемо под контролу”, каже Нермин Кљајић, министар унутрашњих послова Унско-санског кантона.

У Тужилаштву Унско-санског кантона кажу да ће формирати предмет по службеној дужности.

“Извршићемо све потребне провјере с обзиром на то да о овом догађају нисмо информисани од стране МУП-а Унско-санског кантона, а јавност ће бити благовремено упозната о извршеним провјерама, односно о резултатима извршених провјера”, каже Ирена Марјановић Чавкић, портпарол Тужилаштва Унско-санског кантона.

Према наводима министра Кљајића, у петак би требало почети постепено измјештање миграната из кампа “Бира” у камп “Липа”. Док кантоналне власти настављају премјештати мигранте, они то очигледно не прихватају.

Инциденти су готово свакодневни, попут паљења напуштених објеката у Великој Кладуши гдје су мигранти боравили. Због овакве ситуације ни након готово три године, мигрантској кризи у Унско-санском кантону не назире се крај.