Пандемија коронавируса узроковала је потрес на свјетском тржишту пшенице, која је већ прозвана “жута нафта”.

Ако поједине земље извозници испуне најављено обећање и затворе границе за извоз ове житарице, у проблему би могла да се нађе и Босна и Херецговина. Пријети ли нам несташица пшенице и брашна?

У Босну и Херцеговину је за прва три мјесеца ове године увезено пшенице у вриједности већој од 32 милиона марака, што је за 17 одсто више него претходне године, подаци су Спољнотрговинске коморе. Да се домаће тржиште у значајној мјери ослања на житарице из увоза, није непознаница. Међутим, шта ће се догодити уколико те земље забране извоз својих производа. У Семберији, једној од највећих житница у БиХ, нису оптимисти.

БОШКО РАДИЋ, предсједник Удружења пољопривредника села Семберије

“Ни ми сами не знамо каква је ситуација тренутно знамо да је био проблем чим се појавила ова епидемија” На рез 0:34” по мојој процјени и по подацима министарства да то за неких 40% има пшенице за домаћу производњу”

Пекари у Семберији се надају да увоз, ипак, неће стати. Како кажу, за сада имају залихе до септембра.

РАДЕНКО ПЕЛЕМИШ, предсједник Удружења пекара регије Бијељина

“Тренутно је на тржишту има довољно до августа до септембра, е сад све зависи. Тренутно је ситуација стаблна не би, бар што се тиче брашна требало да дође до осцилација и промјена”

У Министарству пољопривреде Републике Српске кажу да су површине под пшеницом у оквиру вишегодишњег просјека. Додају да пшенице не би било довољно све и да су њоме засијане све површине.

РАДМИЛА НЕШКОВИЋ, Министарство пољопривреде Републике Српске

“У семберији је по некој процјени у јесен засијано 13 000 хектара под пшеницом. Ми иначе немамо довољне количине за сопствене потребе и кад бисмо имали све засијано пшеницом с обзиром да ми немамо толико површина и немамо још увијек високе просјечне приносе пшенице. Имаћемо једну количину за наше потребе”

На крају, пољопривредници могу само да се надају доброј години и добром роду, јер би у том случају имали довољно барем за своје потребе.

ЉУБО МАЛЕТИЋ, пољопривредник

“Пала је киша прије 15 дана која је мало поспијешила да успије и нормално сад вријеме је пуњења зрна пала је киша бар у семберији довољно” На рез 3:56 “БИло је горе, па су били тифуси, па птичији грипови, па ово па оно”

Уколико година буде лоша, а земље извозници ‘спусте завјесу’, пекари кажу да ће рјешење тражити “у ходу”.

“Видјет ћемо шта се буде дешавало, знамо да земље у окружењу имају велике количине пшенице и да ће један дио сигурно ићи за извоз. Све је неплански, не може се ништа планирати”

Одговор на питање имају ли надлежни план у случају несташице, још је непознат. Док други праве залихе, забрињава податак да је извоз пшенице из БиХ, од почетка ове године, повећан за невјероватних 800%. Шта нас очекује од септембра, грађани ће, по свему судећи, сазнати “у ходу”.