Међународни аеродром Тузла не ради већ два мјесеца. “Виз ер”, авио компанија која је до средине марта имала летове из Тузле, најављује наставак рада од другог јуна. Да ли ће то значити наставак рада и за Тузлански аеродром?

Међународни аеродром Тузла тренутно ради са 20 посто капацитета. С обзиром на то да је њихов основни приход продаја карата, а да су летови укинути, губици се на тромјесечном нивоу процјењују на милион марака.

“Имамо мјесечно губитак око 300, 310 хиљада КМ за фиксне трошкове и то су средства која нам неко мора додијелити да би могли преживјети”, каже Есед Мујачић, директор Међународног аеродрома Тузла.

Међународног аеродрома Тузла нема у недавно усвојеном федералном Закону о ублажавању негативних економских посљедица, па је питање ко и како ће им помоћи.

“Мислили смо да ћемо бити равноправно третирани, као и остала предузећа којима је забрањен рад. С обзиром да се то није десило кроз ове законе, ми очекујемо да се то стање регулише на други начин”, каже Есед Мујачић, директор Међународног аеродрома Тузла.

Влада Тузланског кантона тражила је од федераланог премијера Фадила Новалиће да размотри помоћ Међународном аеродрому Тузла.

“Ми смо узели себи у обавезу да им помогнемо у овом једном мјесецу, односно два мјесеца тако да смо неке капиталне трансфере које имамо обавезу према њима, преточили у текуће трансфере тако да некако испливају и пређу ова два мјесеца која не раде”, каже Един Бушевац, министар трговине, туризма и саобраћаја ТК.

Највећи пројекат планиран ове године – освјетљење централне линије на писти, мораће сачекати стабилизацију ситуације. У току је реконструкција саобраћајнице према аеродрому.

“Врло је важна и са становишта туризма. Што се тиче самог изгледа цесте, ту су тренутно у току радови. Ради се о дионици од три километра и нешто, гдје ће постојати те ти траке”, каже Зијад Омерчић, директор Дирекције регионалних цеста ТК.

Авио компанија “Виз ер”, која је до средине марта имала редовне линије са Међународног аеродрома Тузла, најављује наставак рада 2. јуна. Босанскохерцеговачке границе би требале бити отворене дан прије. На тузланском аеродрому се припремају за рад у новим условима и тврде да ће бити спремни одмах по отварању граница.