Домаћа задаћа специјал, на БХТ1. Ова емисија прати наставни план и програм из физике, математике, биологије, хемије и географије за ученике виших разреда основне школе.

Лекције које сте пропустили можете погледати ОВДЈЕ.

БИОЛОГИЈА

Лекција: Чула

Час одржао: проф. Јасин Хоџић, PU Richmond Park

Лекција за ученике 9. разреда

Ближимо се полако крају истраживања људског тијела које смо радили током цијеле године. Данас прелазимо на један нови систем органа који је уско везан са нервним системом о којем смо толико пуно говорили, а то је систем чулних органа.

Наша прва тема данас су чула, научит ћемо шта су то чула, која је њихова улога и како она функционирају. Затим ћемо говорити о чулу додира, а потом се осврнути на чуло мириса и чуло окуса.

ГЕОГРАФИЈА

Лекција: Поларне области – Арктик и Антарктик

Час одржао: проф. Ведран Зубић, ЈУ ОШ Гимназија Добриња

Лекција за ученике 8. разреда

Током ове школске године, упознали смо се са разним регијама и различитим континентима, преостало нам је још да се позабавимо поларним областима. Обзиром да постоје двије крајње тачке на Земљи ‒ два пола, постоје и двије поларне области које зовемо Арктик и Антарктик. На Сјеверном полу је Арктик, а на супротној страни Земљине лопте или у јужној хемисфери, налази се Антарктик.

Поларни крајеви се у много чему разликују и никако их не бисмо сјели бркати. А које су то разлике између ове двије области и која су то географска обиљежја којима се одлукују Арктик и Антарктик, сазнаћемо у данашњој лекцији.

МАТЕМАТИКА

Лекција: Површина троугла

Час одржала: проф. Фахрија Муратовић, ЈУ ОШ Осман Нури Хаџић

Лекција за ученике 7. разреда

Примјери

  1. Израчунај дужину странице ц, ако је дужина њој припадајуће висине 6цм, а површина троугла је 24cm².
  2. Израчунати обим троугла, ако је површина 100cm², а висине имају дужине 20cm, 25cm, 40cm.
  3. Израчунати једнакокораког троугла ако је крак дужине 6cm, а уго при врху троугла 30º.
  4. Површина троугла је 49cm². Ако је страница a=7cm, а висина hb=3,5cm колиек су дужине странице б и висине ха?

ТЕХНИЧКА КУЛТУРА

Лекција: Ардуино ИИИ – како ради мозак робота?

Час одржао: проф. Џурејџ Црнкић, ПУ Рицхмонд Парк

Лекција за ученике 6-9. разреда

На протеклим часовима направили смо увод у микроконтролере и научили како да спојимо прекидач и како добити аналогне вриједности на излазу из дигиталних пинова. Данас идемо још један корак даље, користићемо потенциометре – најпопуларније и најкорисније електроничке компоненте.

Користићемо софтвер за моделирање Тинкерцад. Потребно да у свом интернет претраживачу, прије почетка часа, пронађете страницу https://www.tinkercad.com и улогујете се. Сретно!