Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да Народна скупштина Републике Српске треба усвојити закључак у коме се наводи да није било грешке у ванредном стању.

Додик се обратио у Народној скупштини посланицима који су током цијелог дана расправљали о Приједлогу одлуке о укидању ванредног стања на подручју тог ентитета, које је уведено 28. марта због епидемије коронавируса. Нјеговим обраћањем за данас је завршена сједница, а посланици ће сутра у 10 часова наставити расправу о укидању ванредног стања.

“Предлажем да Народна скупштина каже да је ово перфектно урађено и без иједне грешке”, рекао је Додик, наводећи да је потребно да се у скупштинским закључцима наведу све мјере у којима су учествовали сви грађани.

Он је навео да је данашње засједање губитак дигнитета НСРС, те позвао посланике владајуће коалиције да донесу измјене Пословника о раду Народне скупштине или да промијене скупштинско руководство.

“Ова власт не смије да губи конце из својих руку ни сада, као што није губила кад је била криза”, рекао је Додик.

Нјегово обраћање изазвало је бурне реакције посланика опозиције.

У расправи током дана, Игор Црнадак из ПДП-а позвао је Владу РС да објави информације о свим набавкама током ванредног стања, са јасно наведеном предметом набавке, вриједношћу и ко је добио посао. Црнадак је рекао да је ова странка била против увођења ванредног стања, као и да ће гласати за укидање ове одлуке.

Посланичка група Заједно за БиХ сигурно ће подржати укидање ванредног стања, рекао је Сенад Братић из ове посланичке групе. Он је поручио да Влада РС треба помоћи у санирању штете настале због епидемије коронавируса.

Душица Шолаја из СНСД-а рекла је да није сагласна са ставовима да ванредно стање није требало уводити јер засједање није било могуће, а није било могућности да се интервенише на законским прописима како би се уводиле мјере за привреду, просвјету и здравство. Шолаја је нагласила да остаје одговорност свих у смислу поштивања мјера јер вирус није нестао и да будуће бројке зависе искључиво од сваког појединца.

Током дана посланици су расправљали о набавци мобилне болнице коју је набавила Влада РС и за коју се и даље чека опрема, при чему су посланици опозиције тврдили да је у питању “шатор” и “пластеник”. У првим сатима засједања спорно је било и ношење маски за говорницом, па су посланици СНСД-а напустили сједницу док је Драшко Станивуковић из ПДП-а говорио без маске.