У Бантену, једној од 34 провинције Индонезије која се налази на острву Јава у централном дијелу земље, налази се џамија саграђена од бамбуса.

Џамија Сака Буана је добила име из Санскрита, најстаријег свјетског језика, из ријечи “Сака” што значи стуб и “Буана” што значи свијет.

Простире се на површини од 260 квадратних метара, а 60 одсто грађевинског материјала утрошеног у њену изградњу чини бамбус.

Сви зидови богомоље као и кров и унутрашњи простор су већим дијелом изграђени од бамбуса, који спада у род биљака из породица трава са преко 150 врста.

Вјерује се да је џамија Сака Буана највећа џамија у Индонезији која је направљена од бамбуса.

Бамбус иначе потјече из Индије, а претежно расте у тропским и суптропским подручјима јужне, југоисточне и источне Азије и сјеверне Аустралије.

Бамбус има шупљу дрвенасту стабљику раздијељену чланцима која нарасте и до 30 метара.

У дијеловима источне Азије постоје шуме бамбусова дрвета. У Јапану чини већину шума, а често се узгаја и као вртно биље.

У Азији се стабљике бамбуса користе за изградњу кућа и мостова, израду намјештаја и водоводних цијеви те за производњу папира и лула за духан. Пупољци бамбуса се користе у прехрани. Бамбус је у Кини симбол дуговјечности, а у Индији пријатељства.