Влада Федерације БиХ је, на данашњој сједници у Мостару, дала сагласност на велепродајну цијену природног гаса за дистрибутивна привредна друштва на подручју Федерације БиХ, почевши од 1.5.2020. године, која износи 530 КМ/1.000 стандардних кубних метара (См3), односно 0,530 КМ/См3, без урачунатог пореза на додану вриједност.

Како је наведено у образложењу, БХ-Гас је пословну 2020. годину започео смањењем цијене природног гаса према домаћинствима и она је са 640 КМ/1.000 См3 пала на 585 КМ/1.000 См3, с примјеном од 1.1.2020. Ово смањење је у процентуалном износу износило 8,59 посто и пратило је смањење цијене нафте, тј. узете су у обзир пројекције смањења цијена нафте и нафтних деривата за 2020. годину.

Цијена нафте почетком године износила је око 65 америчких долара за барел, али је због свих дешавања узрокованих корона вирусом и другим факторима, у марту дошло до пада цијене на око 30 долара по барелу. Слиједом пада цијене нафте на свјетском тржишту дошло је и до благог смањена цијене природног гаса, а исто тако ће, на бази формуле за израчун ове цијене, доћи и до даљњег пада цијене природног гаса од руског испоручиоца.

На бази ових показатеља и пројекције за други, трећи и четврти квартал 2020. године, БХ-Гас је започео активности са израчуном цијене гаса за дистрибутивне компаније с циљем да смањи цијену природног гаса, колико год може и тиме га учини још приступачнијим, имајући у виду и сва дешавања с пандемијом узрокованом корона вирусом. БХ-Гас, овим смањењем цијене према дистрибутивним компанијама, пројицирано прилагођава цијене према показатељима са тржишта нафте и нафтних деривата. Све ово има за циљ да природни гас учини још конкурентнијим горивом, како за домаћинства, тако и за индустрију. Када се упореди цијена природног гаса на крају 2019. године у износу од 640 КМ/См3 с новопредложеном цијеном БХ-Гаса у износу од 530 КМ/1.000 См3, њено смањење за дистрибутере је 17 посто, саопћено је из Уреда за односе с јавношћу Владе ФБиХ.