Након готово двомјесечне паузе, фризерски и козметички салони почели су с радом. У већини салона број клијената је умањен за готово 40 одсто. Кажу да најгоре тек очекују, јер ове године нема матура ни прослава, а биће и знатно мање људи из дијаспоре.

Двомјесечна пауза у раду умањила је обим посла у фризерским и козметичким салонима у Бијељини за око 40 посто. Иако је прошла седмица почела оптимистично, број клијената драстично је опао.

ВЛАДИМИР НИНКОВИЋ, Удружење фризера и козметичара Бијељине

“Мислили смо да ће одзив клијената бити далеко већи… нема посла, то је ван наших очекивања, била су прва два дана фреквентна, што јесте, јесте, али како је вријеме одмицало у даљем раду, посао је јењавао”

Због нових услова рада, принуђени су да заказују и примају мање клијената у току једног дана. Уз то, због отказивања матура и других прослава, фризери и козметичари су ускраћени за значајан приход.

ЈЕЛЕНА СТАНКИЋ, власница козметичког салона у Бијељини

“Немамо тих неких славља, прослава, матурске вецери неће бити, нема прилива странаца, људи из иностранства које смо имали у овом периоду, ту негдје имиамо губитке”

Из тог разлога у појединим градовима, попут Бањалуке, већ су кориговали цјеновнике и подигли цијене услуга. Тамо је обим посла смањен за половину.

ДРАГИЦА АРСИЋ, потпредсједник Савеза фризера БиХ

Можда је то и оправдано да би опстали да би могли да се извуку из свега да не отпуштају раднике“ „Сви су већ сад и ових седам дана што су кренули да раде већ имају увид у тај финансијски дио

У Бијељини, кажу, о подизању цијена за сада не размишљају, јер би то додатно одбило ионако редукован број клијената.

ВЛАДИМИР НИНКОВИЋ, Удружење фризера и козметичара Бијељине

“Ми нисмо дизали, сматрајући да подизати цијене сад није право вријеме да се то уради. Не знамо како ће се одвијати ситуација, надамо се дијаспори, надамо се пуштрању граница, свадбама”

Како истичу наши саговорници, уколико овакво стање потраје, нису оптимисти. Многи салони ће морати да трајно ставе кључ у браву.

ДРАГИЦА АРСИЋ, потпредсједник Савеза фризера БиХ

“Сутра ћемо имати онлине састанак да видимо шта чинити поводомм јера и подизања цијена и тражићемо да то буду неке јединствене цијене испод којих се неће моћи ићи, ако ви на излогу видите да је услуга 5 км или 3 км како да се опстане”

ВЛАДИМИР НИНКОВИЋ, Удружење фризера и козметичара Бијељине

“Реално гледајући, ако овако настави вјероватно да хоће, али надамо се помоћи државе, власти и то ће нам помоћи”

Неславне прогнозе су и да ће се, уколико помоћ државе изостане, многи окренути раду на црно од својих домова, јер су намети и трошкови превисоки како би се радње одржале.