Влада Брчко Дистрикта усвојила је на ванредној сједници одлуку о издвајању 2.313.179 КМ на име субвенција за 1.676 привредника који су претрпјели штету због епидемије вируса корона.

Шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу у Влади Брчко Дистрикта Перо Гудељевић рекао је новинарима да је издвојено 55 посто планираног новца за помоћ привреди, намијењеног за 75 посто привредника који су конкурисали за ова средства.

Одлуком ће бити обухваћена и 6.224 радна мјеста или 65 посто од укупног броја радника.

Градоначелник Брчког Синиша Милић раније је изјавио да је влада приоритетно одобрила исплату субвенција за најнижу бруто плату за све пословне субјекте којима је био забрањен рад наредбама Штаба за заштиту и спасавање, као и субјектима који су поднијели захтјеве да им се субвенционише 30 посто пореза и доприноса на плате.

Милић је истакао да је нелогично да у истој дјелатности постоје субјекти који су остварили права на дио средстава и они који полажу права да им се субвенција исплати у пуном износу, те да је због тога списак враћен на поновну анализу Комисији која ће, у сарадњи са Инспекцијом и Пореском управом, извршити контролу достављене документације.