Влада Средњобосанске жупаније (СБЖ) усвојила је данас одлуку о издвајању и расподјели средстава за реализацију програма кориштења средстава помоћи господарским субјектима којима је наредбама надлежних органа забрањен рад због пандемије коронавируса.

Премијер Тахир Лендо казао је новинарима да овом одлуком започиње исплата помоћи која ће износити 50 посто од минималне плаће, односно 203 КМ по раднику.

-Издвојит ћемо готово пола милиона марака за оне који су задовољи увјете првог позива. То су фирме којима је забрањен рад и чини ми се да ће их бити више од 800, са око 2.200 запослених – казао Лендо.

Лендо је нагласио да је у припреми и позив за додјелу средстава за свибањ, као и ребаланс прорачуна, те је најавио и доношење ‘корона закона’, иако он, прије неколико дана, није добио подршку Владе СБЖ-а.

Влада је данас разматрала и информацију о утјецају пандемије коронавируса на стање у господарству.

-У анкети је судјеловало више од 600 фирми и јасно је да је коронавирус значајно утјецао на пословање, поготово малих подузећа и обрта који немају значајну имовину и капитал који би истрпили посљедице епидемије коронавируса – нагласио је Лендо.

Охрабрујућим је оцијенио податке из Порезне управе који, како је рекао, показују да се дио радника враћа на, јавља Фена.

-У задњих неколико дана имамо око 230 поновно пријављених радника. Господарство има лагану активност и вјерујем да ће сваким даном бити све боље -нагласио је премијер СБЖ-а.