Новац Међународног монетарног фонда, који је Босна и Херцеговина добила због актуелне ситације с пандемијом, по свему судећи и даље остаје на рачуну Централне банке Босне и Херцеговине. Из ове институције тврде да без одлуке Савјета министара нема ни расподјеле. А нове одлуке, како тврди предсједавајући Вијећа министара, неће бити.

Вијеће министара нема потребу да разматра расподјелу средстава ММФ-а. Завршили смо тај посао, тврди предсједавајући Зоран Тегелтија.

ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА, предсједавајући Вијећа министара БиХ

Ја сматрам да Централна банка има све што је потребно да се средства исплате ентитетима и Брчко дистрикту и не видим потребу да се нека нова Одлука доноси.

С друге стране, Централна банка БиХ не може извршити расподјелу средстава ММФ-а без посебне одлуке Вијећа министара, казао је гувренер централне банке.

СЕНАД СОФТИЋ, гувернер Централне банке БиХ

“Поред обвеза да Министарство финанција и трезора достави Централној банци промисорну ноту предвиђа се и доношење одлуке Вијећа министара БиХ о распоређивању средстава.”

До застоја расподјеле средстава је дошло, јер по свему судећи, нема договора челника странака СДА и ХДЗ-а БиХ о подјели новца у Федерацији.

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ, предсједник СДА

Још увијек је то све скупа тврдо и ми инсистирамона томе, милим СДА да се мора поштовати Устав да не може Вијеће министара наредити Федерацији како ће извршити унутарњу дистрибуцију.

ДРАГАН ЧОВИЋ, предсједник ХДЗ-а БиХ

Гдје су ти постотци договорени, да вам сад не морам објашњавати шта је добио Дистрикт Брчко, шта Република Српска и шта Федерација. Како је однос у Федерацији пола пола између кантона и како опет међу кантонима то је све написано. Врело прецизно и послано ММФу на основу којг је он просљедио новац на централну банку

МИЛОРАД ДОДИК, предсједник СНСД-а

Имамо застој који говори о томе да се та одлука очигледно не поштује у дијелу неприхватања да се то утврди као обавеза самих федералних власти да средства подијели кантонима.

Из Међународног монетарног фонда поручују да Писмо намјере, којег су потписали чланови Фискалног вијећа Босне и Херцеговине дефинише како ће се средства од Инструмента за брзо финансирање дистрибуирати ентитетима и Брчко дистрикту, али да не дефинише како ће дио који припада Федерацији бити дистрибуиран кантонима.

РЕЗИДЕНТНИ ПРЕДСТАВНИК ММФ-а у БиХ

“Наше је разумијевање да се централна влада Федерације договорила да ће 50% дијела Федерације бити алоцирано кантонима те да ова алокација није спорна.”

Такођер, из Међународног монетарног фона поручују да не постоји механизам који би омогућио да се једном дозначена средства могу повући назад. Практично, рока за расподјелу нема.