Уз подршку Сведен/Јусеид ФАРМА ИИ пројекта, БиХ произвођачи љековитог и ароматичног биља осигуравају стабилно снабдијевање репроматеријалом домаћој фармацеутској индустрији.

„Управо смо добили одобрење Министарства пољопривреде Републике Српске да почнемо узгајати и производити органску индустријску конопљу,” каже Недељко Кустурић, власник Природног биља (д.о.о.) из Бања Луке.

„Ово је одлична вијест јер смо већ нашли купца за наш производ из Њемачке, тачније из Франкфурта. Индустријска конопља је нова култура за нас, и за БиХ уопште, тако да сам јако узбуђен што се све ово дешава,“ наглашава Недељко.

Природно биље је основано 1996., и од тада се непрекидно развија. На 80 хектара земљишта они тренутно производе више од 150 тона љековитог и ароматичног биља, углавном камилицу, менту, босиљак, невен и матичњак.

„Ми имамо нешто више од 34 хектара властитог земљишта, али сарађујемо са 120 фармера који обрађују додатних 46 хектара и који сакупљају самоникло биље,“ објашњава Недељко и додаје да Природно биље обезбдјеђује сјеме и садни материјал, амбалажу и стручну подршку свим фармерима и сакупљачима. „Ми такођер вршимо откуп свих њихових производа, и драго ми је рећи да су међу фармерима с којима радимо и 72 жене.“

Како би подржали развој Природног биља, 2010. године Влада Шведске и УСАИД, помогли су предузећу при куповини трактора с пратећом опремом, сушилице и сјецкалице за биље. Крајем 2019., Сwеден/УСАИД ФАРМА ИИ пројект је подржао Природно биље у набавци специјализиране машине за одвајање листа од стабљике.

“Основни разлог због којег радимо на проширивању наших капацитета за прераду биља је да створимо могућност за раст производње и тиме упослимо додатне фармере. Задња инвестиција ФАРМА ИИ пројекта нам је омогућила да број фармера с којима радимо подигнемо са 100 на 120. Овај пут смо се фокусирали на фармере из неразвијених руралних крајева у опћинама као што су Бихаћ, Тешањ, Теслић, Дринић и Босански Петровац,“ каже Недељко.

Природно биље, током године, подржава све своје партнере како би имали посла и прилику остварити стабилне приходе. „Ми улажемо велике напоре као би диверзификовали производњу наших фармера и тиме им омогућили да имају довољно посла током цијеле године и тако зарађују. Они могу почети са призводњом невена у марту, а завршити са производњом матичњака и менте у новембру.“

„Ми искрено цијенимо и вјерујемо у домаћу производњу. Зато настојимо да је, из године у годину, све више развијамо,“ наглашава Недељко. „Ова цијела ситуација са ЦОВИД-19 пандемијом указала је на важност стабилне основе и домаћег извора репроматеријала, те неовисност о увозу како би се производња финалних производа несметано одвијала,“ објашњава Недељко.

„Од 150 тона сушеног биља, 80 одсто продајемо домаћим фармацеутским фирмама. Додатних десет одсто продајемо фармацеутским фирмама у иностранству, а преосталих десет користимо за производњу биљних чајева које извозимо у Италију, али их такођер продајемо и у БиХ.“

Са додатних шест стално упослених радника, три жене и три мушкарца, сви млађи од 35, и многобројним сезонским радницима, Недељко се нада да ће наставити повећавати број фармера с којима сарађује. Он жели да овај први пројекат плантажне производње индустријске конопље буде увод у организовану производњу ове културе у Босни и Херцеговини и да се производња и извоз индустријске конопље значајно повећају у будућности.

„Од индустријске конопље се у свијету производи више од 200 производа. Сјеме конопље се користи у прехрамбеној индустрији, а све је већа и примјена у грађевинарству гдје се користи као природни изолациони материјал. Од стабљике се такођер производе брикети који се користи као енергент у еко-топланама, а који имају већу енергетску вриједност од буковог дрвета,“ објашњава Недељко.

„Очекујемо да се у ову причу укључе и пољопривредни институти као и министарства пољопривреде како би развој ове производње пратила стручна подршка и позитивна законска регулатива која би била усклађена са законским рјешењима у Европској унији,“ закључује Недељко.