У Низоземској је у посљедња 24 сата од Ковид-19 умрло 13 особа, чиме се број смртних случајева повећао на 5.788.

Према подацима Државног института за здравље и околиш (РИВМ) при Министарству здравства, број хоспитализованих због коронавируса у посљедња 24 сата је већи за девет и сада износи 11.649 пацијената. Истовремено је број заражених повећан за 188 и сада износи 44.888.

Низоземска влада је саопштила да је прва фаза попуштања мјера протекла добро због чега се од 1. јуна може прећи на другу фазу.

Донесена је одлука да у првој фази која је почела 11. маја, фризерски салони, аутошколе и центри за физикалну терапију, те сва друга мјеста на којима долази до блиског контакта, могу радити уз претходно извршене резервације.

Поново су отворене основне школе, вртићи и библиотеке, а дозвољено је и бављење спортом на отвореном, али без контаката.

Планирано је да од 1. јуна с радом почну ресторани, кафићи, музеји и кина, али ће се у објекту моћи налазити највише 30 особа, укључујући особље.

Јавни превоз ће у потпуности бити у функцији, а путници се требају придржавати низа мјера међу којима су кориштење маски. Особе старије од 13 година које се не буду придржавале правила ношења маски за лице у возилима јавног градског превоза биће кажњени с 95 евра.

Од 1. јула биће дозвољено окупљање 100 особа у богомољама, на сахранама и вјенчањима. Планирано је и отварање туристичких дестинација. Ресторани и кафићи од тог датума моћи ће пружати услуге за 100 особа.