У Брчком је почела припрема реконструкције Савског моста, који је због оштећења затворен за теретни саобраћај почетком прошле године.

Реконструкцију моста, који повезује Брчко и Гуњу, радиће Јавно предузеће “Путеви Брчко”, које је обезбиједило 1,6 милиона КМ из добити предузећа из 2018. године, а које су скупштинском одлуком у децембру 2019. одобрене и распоређене.

Директор предузећа “Путеви Брчко” Мирослав Мишкић рекао је да ће анализе показати колико ће тачно новца бити потребно за реконструкцију, те да би, уколико све буде ишло према плану, грађевински радови требали почети у прољеће сљедеће године.

Он је навео да ће прво бити урађени сви истражни радови који подразумијевају снимање дна ријеке, подлокавање стубова, ерозију испред, као и снимање гама зрацима стубова који су у води.

“Планирано је да се уради и биопсија комплетног челика, да видимо да ли је истрошен материјал и да ли је мост уопште могуће вратити у теретни саобраћај са овим чим располажемо”, рекао је Мишкић.

Напоменуо је да се нови мостови пројектују на експлоатациони период до 80 година, а да је овај мост стар 130 година.

“Када будемо урадили сва истраживања, прије свега, челичне конструкције, знаћемо у којем ћемо правцу ићи и ти подаци ће ући у идејни пројекат који је планиран тендерском документацијом у двије варијанте”, додао је Мишкић.

Градоначелник Брчког Синиша Милић рекао је да је сада тешко процијенити штету од забране саобраћаја за теретна возила преко моста, те да највише губитке трпи брчанска лука у којој је смјештен царински терминал.

“Ми се надамо да ће ово бити излаз не само за привреду, него и за дистрикт Брчко према ЕУ. Ово је један од најважнијих пројеката који су тренутно актуелни на простору дистрикта”, нагласио је Милић.

Он је додао да су у току преговори Владе дистрикта и компаније “Студен”, са којом је потписан меморандум о разумијевању, о покретању и одобравању пројекта “Слободна економска зона”, који је веома битан за Брчко дистрикт.