Око 70 хиљада миграната у протекле двије године прошло је кроз Унскосански кантон, који је све то вријеме био приморан да се сам бори са мигрантском кризом. Данас су начелници, градоначелници те представници Владе Унско-санског кантона заузели став да на такву ситуацију више неће пристајати. Данас је кренула и прва фаза затварања Бире.

Измјести проблем у сусједово двориште и на тај га начин ријеши. Тако се отприлике до сада рјешавала мигрантска криза у БиХ. Унско-сански кантон на то више неће пристати, једногласни су премијер те крајишки начелници и градоначелници. На првом мјесту су грађани Унско-санског кантона. Премијер нуди рјешење.

МУСТАФА РУЖНИЋ, премијер УСК

Треба да поштујемо оно што смо се договорили. Када из Липе 500 миграната оде на гејм, није проблем пошаљите нам нових 500 миграната, али да ћете празнити своје центре а претрпавати УСК то нећемо дозволити.

ШУХРЕТ ФАЗЛИЋ, градоначелник Бихаћа

никад више нећемо дозволити ситуацију коју смо у Бихаћу имали прије отварања Вучјака. Уколико крене стампедо на Бихаћ миграната о којима нико неће водити рачуна, ја не да ћу отворити један него 5 Вучјака и о томе ће неко морати водити рачуна.

Један од главних закључака је хитно затварање Бире. Прве групе малољетника из Бире су данас измјештене у Седру. Преостаје још стотињак малољетника, а намјера је измјестити их у прихватни центар Дује. Потом слиједи друга фаза затварања Бире. Измјештање преосталих 400 миграната из овог центра у онај на Липи.

НЕРМИН КЉАЈИЋ, министар унутрашњих послова УСК

Пошто су се побољшали временски услови, наша су очекивања да ће до краја овог мјесеца бити задовољавајући капацитет да тај преостали дио миграната рпебгацимо на Липу, и да на тај начин завршимо ову причу око Бире.

Дакле, крајишке власти су устрајне у затварању Бире и поред неслагања специјалног представника ЕУ у БиХ, који је у писму посланом властима УСК и министру сигурности изнио доста критика на рачун кантоналне власти. Данас ипак, нешто умјереније изјаве и на неки начин признање да није поштено да УСК сам носи највећи дио терета. А у томе се слаже и министар сигурности Босне и Херцеговине

ЈОХАН ЗАТЛЕР, специјални представник Европске уније у БиХ

Вама је понзато да се преко 80% миграната налази у УСК један и дио у Сарајеву а ја морам позвати све остале власти у БиХ укључујући и РС да нађу рјешење којим ће се равномјерније ријешити ово питање

ФАХРУДИН РАДОНЧИЋ, министар сигурности БиХ

Тражит ћемо додатна средства од ЕУ и притисак на Додика и Човића. Зашто се стално врши притисак на мене или Бошњаке да ми примамо мигранте. То је криза која се мора подијелити равноправно са цијелом БиХ.

Мигрантска криза ових дана у Великој Кладуши ескалира. Миграната је све више, а мјеста нема. У Миралу се налази 1.100 миграната, а у свега неколико дана мигранти који су без крова над главом су изазвали четири пожара.