Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара упутио је отворено писмо дужносницима Еуропске уније у којем, уз остало, тражи њихову потпору како би се осигурала уставна равноправност сва три конститутивна народа у БиХ.

„Уважени дужносници, Ваше ексцеленције,

Двадесет пет година послије потписивања Опћег оквирног споразума за мир у БиХ, Даyтонског споразума, свједоци смо све чешћих кршења истог и случајева дискриминације, омаловажавања, па и покушаја ускраћивања основних људских права најмалобројнијем конститутивном народу у БиХ – хрватском народу.

Нажалост, из дана у дан, све је јаснија и јача намјера политичара тзв. пробошњачких странака, а то је рушење постојећег уставноправног поретка и жеља за уређењем државе по мјери и вољи најбројнијег народа у БиХ – Бошњака, а што је супротно Wасхингтонском и Даyтонском мировном споразуму и уставном уређењу Федерације БиХ и БиХ, стоји у писму предсједника Ф БиХ.

Отворено без скривања, наводи он у писму, СДА је донијела Програмску декларацију с циљем реализације Исламске декларације из прошлог стољећа, а чији су циљеви уређење унитарне Босне и Херцеговине и са механизмима владања једног народа, а све супротно Wасхингтонском и Дејтонском уређењу Федерације БиХ и БиХ.

“Отворене пријетње и напади на Хрвате и католике у Босни и Херцеговини постали су свакодневница, из дана у дан је та нетрепељивост и, слободно могу рећи, говор мржње према хрватском народу, према католицима све јачи и без икакве санкције.

Просвједи организирани против одржавања мисе за жртве Блајбуршке трагедије и Крижних путева хрватског народа јасно показују да се на све начине покушава одузети права Хрватима, католицима, па и до те мјере да им се забрани да служе и иду на мису за невине жртве једне од највећих трагедија хрватског народа. Пријетње и напади на врхбосанског кардинала Винка Пуљића, првог човјека Католичке цркве у БиХ, су за сваку осуду”, истиче Чавара у писму.

Подсјећа како је Еуропска унија утемељена на заштити и промовирању темељних људских права и уважавању различитих идентитета и култура на еуропском простору.

Стога је јасно, оцјењује предсједник Ф БиХ у писму, да Босна и Херцеговина у којој се константно омаловажава и крше права најмалобројнијег конститутивног народа не испуњава темељну задаћу на свом путу према чланству у Еуропској унији, којој толико тежимо.

“Уважени дужносници и ексцеленције, важно је да сте упознати са стварним стањем у Босни и Херцеговини, јер једино уз вашу потпору можемо направити искорак и осигурати уставну равноправност сва три конститутивна народа у БиХ, као и заштиту темељних људских слобода сваког становника у Федерацији БИХ и БиХ, јер само таква БиХ има будућност у ЕУ.

Од вас очекујемо да не шутите о свему напријед наведеном као и о аферама које се покушавају заташкати кроз притиске на тужитеље и суце, медије и све који спомињу незаконит начин именовања чланова Средишњег изборног повјеренства, набавке респиратора, корупције при избору у Кантоналном одбору сарајевске СДА, кривотворене дипломе директора Обавјештајне службе БиХ, начина управљања и рада намјенске индустрије, и многих других сличних ситуација као и незаконитог управљања Федералном телевизијом које траје годинама”, наводи предсједник Ф БиХ у писму ЕУ дужносницима.

Говор мржње, додаје он, је постала норма понашања и без санкције у једноумљу Сарајева проткано лицемјерним понављањем лажи и спинова што не смије бити прихватљиво никоме, а поготово вама чија улога у БиХ није да својом шутњом то одобравате.

“Играти козарачко коло у Сарајеву сљедбеника комунистичких режима који су починили страшна злодјела, самозваних антифашиста, у читавом свијету тако и у бившој Југославији за вријеме молитве за жртве тих злочинаца је више него морбидно и за сваку осуду која је нажалост изостала”, напомиње предсједник Ф БиХ.

Присјетио је надаље на ријечи узоритог кардинала Винка Пуљића у проповиједи на миси: „Ми не можемо заборавити своје покојне, било да су умрли природном смрћу, а поготово ако их је мржња убила. Посебно не можемо заборавити оне који су свој земаљски живот у тако тешким приликама, били мучени, и којима је на нечовјечан начин одузет живот. Тко изгуби поштивање према таквим жртвама, питамо се које и какве вриједности у себи носи? Бојим се живјети с људима којима ништа није свето или који су способни газити по туђим светињама.“

„Тко не жели истину тај се ставља иза зла којег брани и тако подржава негативни набој међу људима. Тај није градитељ мира, него ширитељ зла. Ниједан се злочин не може бранити”, закључује предсједник Ф БиХ Маринко Чавара на крају писма које је упутио дужносницима ЕУ.