Матуранти у Републици Српској ипак ће моћи прославити матуру, али у ограниченим околностима због пандемије коронавируса. Одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације, послије 1. јуна моћи ће бити органзиране прославе матура за ученике завршних разреда основних и средњих школа, уз ограничење од 50 матураната и професора на једном мјесту.

Питали смо шта мисле директори, родитељи, али и матуранти.

“Радујем се наравно, другари које сам стекао у средњој школи биће ту са нама тако да се не двоумим да ли ћу бити срећан или нећу, искористићемо сваки моменат”, казао је матурант Гимназије Лука Билал.

“Иако ћемо се морати придржавати неких мјера, мени је драго јер матура представља главно обиљежје за све матуранте. Смислићу нешто, као и свакој дјевојци битно је да изгледа лијепо на тај посебан дан”, казала је матуранткиња Економске школе Дејана Драгојевић.

И док се матуранти радују прослави у нешто скромнијим условима него до сада, мишљења директора школа о овом питању су подијељена. Директори у неким основним школама размишљају о прослави матуре излетом у природи.

“Разумијем да су се олабавиле многе ствари и да живот треба да почне, али гледајући свјетске токове и ако су одгођене Олимпијске игре, Свјетско првенство, Вимблдон, не знам зашто ризиковати и остављати и један тренутак могућности да се неко зарази”, сматра Мирослав Попржен, директор Актива директора школа у Републици Српској.

У средњим школама је компликованија ситуација за организовање, јер има више одјељења и неће сви матуранти због ограничења моћи заједно да славе матуру.

Родитељи су са скепсом дочекали одлуку Републичког штаба, иако су свјесни значаја који тај дан има у животу њихове дјеце. Више су за прославу излетом у природи, него у холу школе за основце матуранте односно угоститељске објекте за средњошколске матуранте.

“Када је донесена одлука о ограничењу до 50 ни ученици ни родитељи нису били задовољни и доста родитеља и ученика ће одустати од матуре јер то није оно што су очекивали”, поручује Дамир Јовановић, предсједник Савјета родитеља у ОШ “Свети Сава”.

Иако је одлука о прослави матура у Републици Српској подијелила мишљења директора и родитеља, једно је сасвим сигурно – матуранти су пресрећни што ће заједно прославити најважнији дан у животу, који их симболично уводи у свијет одраслих. Истина, у ограниченим околностима и под епидемиолошким мјерама.