Централна бајрамска свечаност Ријасета Исламске заједнице у Босни и Херцеговини одржана је данас у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву, гдје је бајрам-намаз предводио и хутбу одржао реису-л-улема Хусеин еф. Кавазовић.

Реису-л-улема је казао да ћемо овај рамазан памтити по великој кушњи која нас је задесила услијед пандемије, те нагласио да се потешкоће могу савладати и пребродити уколико будемо одговорни и солидарни.

”Живјети живот достојан човјека значи свим својим бићем, срцем и душом упијати етичку слику свијета у којој се спајају искено вјеровање у Господара свјетова са часним и узоритим понашањем и живјењем у заједници са људима”, навео је Кавазовић.

Вјера је, према његовим ријечима, стаза на коју човјек ступа у попуној преданости и покорности Алаху. То је програм по којем се живи, мјесто гдје се разлучује истина од неистине, правда од неправде, а прави пут од кривог пута. Кавазовић је додао да је вјера најдубљи осјећај одговорности наспрам живота, савјест која стално искрсава пред нама и говори нам да не чинимо другима оно што не бисмо пожељели да други чине нама.

”Поред духовне будности која се огледа у слободи вјеровања, говора и поступња, те моралне будности, муслимани морају имати на уму друштвену димензију заједнице и показати неопходан ниво социјалне будности. Она се огледа у томе да се заштити друштво од неодговорних појединаца, али и да се заштити појединац и његово право у оквиру заједнице људи”, додао је Кавазовић.

Организирана заједница у којој се поштују слободе и води рачуна о моралним принципима, у којој се терети друштвеног живота равномјерно распоређују, како је казао Кавазовић, може успјешно мотивирати свој продуктивни дио и успјешно штити слабе и нејеке чланове своје заједнице. Кавазовић је нагласио да социјална будност посебно долази до изражаја у вријеме кризе и поремећаја, те да је данас важно сачувати здравље људи и очувати прилике за рад.

”У протекла три мјесеца показало се колико је важна социјална будност у заштити здравља људи. Много тога смо научили и сад требамо уз мјере заштите здравља учинити више да се друштвени живот обнови, да се ради и привређује у околностима какве јесу. Радују нас мјере које се подузимају да се заштите радна мјеста, а жалости и брине да много људи и поред тога остаје без посла. Како би се очувао ниво друштвеног повјерења, неопходно је приоритетно испитати на судовима случајеве оптужби за проневјеру у дражавним институцијама. Повјерење у државне институције од круцијалне је важности у свим приликама, посебно у временима кризе. Уз Божју помоћ и марљив рад свих у заједници, могуће је пребродити сваку потешкоћу”, казао је Кавазовић.

Потешкоће које су пред нама, према његовим ријечима, моћи ћемо савладати ако будемо заједно при чему требамо ујединити наше снаге и помоћи једни другима. Ових неколико мјесеци које су иза нас показали су нам, навео је Кавазовић, колико је све људско слабо и крхко и колико је важна солидарност међу људима.

”Нека нас Алах оснажи у слози и љубави, у посвећености миру и разумијевању међу људима и међу заједницама. Нека нам овај Бајрам врати вјеру и наду у боље сутра, нека међу нама влада слога, нек нам заједништво у вјери и љубави поврати смопоуздање”, поручио је Кавазовић.

Пригодан ваз одржао је први имам и хатиб Гази Хусрев-бегове џамије хфз. Менсур-еф. Малкић који је у обраћању подсјетио на искушења која смо прошли са појавом пандемије коронавиуса. Неизвјесност и страх више су за нас били искушење него болест, казао је између осталог Малкић.