Пандемија узрокована коронавирусом донијела је несагледиве посљедице бројним произвођачима. У Корају, познатом босанскохерцеговачком крају по разноврсном воћу, ове године нема извоза. Ипак, поред високе цијене ове године, кажу да не памте овакву потражњу на домаћем тржишту.

За Корај, који се налази на подручју опћине Лопаре, кажу да ту можете видјети све љепоте Босне и Херцеговине. Непрегледни крајолици, изобиље различитог воћа, а екипа БХРТ-а посјетила је произвођаче овог краја.

Десетогодишњи Сулејман Коњић нам је представио бераче и своје парцеле, а каже да и сам јагоде бере одувијек.

“Имамо јагода, можда једно шест дулума и јаче. Добра је сезона, добро иде јагода. Не идемо на откуп, већ на пијаци продајемо”, прича Коњић.

Производњом јагода бави се и Емир Карасуљић и на парцелама, каже, има око 20 тона овог воћа.

“Откуп је био за Њемачку прошле године, ове године нема. Сад ово возимо на пијацу, Сарајево, Тузла, Аризона, Бања Лука, Крајина…”, казао је Карасуљић.

Корај је познат и по узгоју шљиве и око 70 посто се извози у земље Европске уније. Емир има око 1.800 садница и очекује добар урод ове године.

Обилазећи парцеле стигли смо и до неодољивих трешања, тачније до воћњака Алије Халиловића гдје вриједни радници беру трешње.

“Откуп није организован за пољопривредне произвођаче. Углавном преостаје нам солуција да се сами сналазимо како знамо и умијемо. Једина повољност је што постоји берза јагоде и трешње на подручју опћине Челић”, рекао је Халиловић.

А да је потражња на домаћем тржишту на задовољавајућем нивоу, потврђују нам сви саговорници. Смајл Суљић истиче да не памти овакву годину, те да је пандемија указала на изнимни значај домаће производње.

“Досад смо радили извоз за Русију двије године претходне, ЕУ,, Хрватску, а ове године тренутно довољне количине за извоза нема. Све количине које имамо продамо на бх. тржишту”, истиче Суљић.

Суљић подсјећа да домаћа производња утјече на привредни раст Босне и Херцеговине и током пандемије само на његовој парцели 20 особа има могућност зараде. Воћарство у повратничком мјесту Корај је традиција, а падине Мајевице и плодно тло омогућавају добар урод.