Одлука Централне изборне комисије о помјерању локалних избора у Босни и Херцеговини на 15. новембар ове године и данас се правно и политички различито тумачи.

Избори су, једногласном одлуком ЦИК-а, одгођени за овај датум, јер нису обезбијеђена финансијска средства за њихово одржавање. Према предсједавајућем Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије, буџет би требало да буде усвојен до краја маја.

Дан након изнесених процјена према којима Изборним законом БиХ није јасно предвиђено одгађање цјелокупних избора како је јуче одлучио ЦИК, из Комисије стижу додатна појашњења како је дошло до тога да се избори одрже 15. новембра.

Предсједница ЦИК-а БиХ Вања Бјелица подсјећа да Централна изборна комисија није могла одредити да се одгођени избори одржавају 25. октобра јер до тада није могуће правовремено реализовати јавне набавке и то најважнију која се односи на штампање и паковање гласачких листића.

“Управо та чињеница да ту јавну набавку због необезбјеђења средстава нисмо били у могућности правовремено провести је и довела до тога да морамо донијети одлуку о одгађању избора”, изјавила је Бјелица.

Након што финансијска средства нису обезбијеђена, истичу из ЦИК-а, морало се посегнути за другом одредбом Изборног закона која омогућава да се избори одгоде до 30 дана.

“Када смо тражили датуме , дакле прва недјеља послије 4. октобра, односно 30 дана након 4. октобра, видјели смо да је немогуће поклопити све законске процесе са реалним стањем а реално стање је да је недјеља, 1.новембар католички вјерски празник, такође да је 8. новембар православни вјерски празник Митровдан и једини реалан датум је био 15 новембра”, појашњава члан ЦИК-а Суад Арнаутовић.

Овај датум у ЦИК-у виде као једино реално и законско упориште за одржавање избора. А одлуку ЦИК-а да помјери датум одржавања избора у Удружењу грађана “Зашто не” виде као једину могућу опцију која је ЦИК-у постојећој ситуацији преостала.

“Одгађање избора је само посљедица непоштовања закона. За 15 дана је Вијеће министара морало у складу са законом обезбиједити финансијска средства Не постоји дакле никакав могући алиби зашто није Вијеће министара испоштовало законски рок од 15 дана, то је кључна ствар, све остало су посљедице”, сматра Денис Чаркаџић из Удружења грађана “Зашто не”.

Централна изборна комисија БиХ већ је објавила неколико тендера међу којима је и онај за услуге штампања и паковања гласачких листића за овогодишње локалне изборе. Број бирача уписаних у Централни бирачки списак је нето већи од 3.700.000.