Уз вјерске обавезе, обиљежавање Бајрама, кроз историју је обогаћено бројним обичајима. Како се Бајрам дочекивао некада, а како је то данас, погледајте у причи из старог дијела Сарајева.

Дух рамазана и Бајрама најбоље се осјети у сарајевској Опћини Стари Град, кажу становници бистричких и вратничких махала. Овдје, на сунчаној страни, ифтари и Бајрами су најљепши, кажу Вратничани.

У скоро свакој кући у овим уским махалама и цвијетним авлијама његују се традиција и обичаји. За Бајрам се припрема нова одјећа, куће и авлије се темељито чисте, кухају се слани и слатки босански специјалитети. За Бајрам, домаћице рано устају како би мушке укућане испратиле у џамију, на бајрам-намаз. Празнику се сви радују, а посебно старији, који једва чекају да кућу испуни граја дјеце, унука и праунука.

Нана Фата Хамза посебно је поносна на кћери, снахе и унуке, које настављају његовати традицију.

“Ја сједим, а оне мене служе… сретна сам да их имам…”, каже нана Фата.

И Сенада Башић, власница фризерског салона на Вратнику, већ данима има пуне руке посла.

“Бајрам доноси радост и дјеци. Уз, за њих свакако најважнији, бајрамлук, кажу веселе се дружењу, обиласку породице те одласку у џамију”, казала је Башић.

Иако се у посљедње вријеме помало губи традиција и достојанство у прослави Бајрама, у сарајевским махалама труде се одржати обичаје. Како кажу, најважније им је нове генерације научити основним вриједностима ислама и традиције.