У вријеме пандемије коронавируса, група театарских аутора затворених у изолацији окупила се око идеје да дјеци причају приче позоришним средствима, али у онлајн универзуму који је тренутно најприступачнији.

Група театарских професионалаца покренула је пројекат “Отвори пРозориште”, креативни простор на онлине платформама намијењен дјеци и очувању љубави према позоришту у вријеме пандемије коронавируса. Циљ је био дјеци понудити нешто другачије од онлине наставе, али и савремене технологије на коју су била свакодневно осуђена, те их подстаћи да развијају креативност. Осим приповиједања, покренули су и прву онлајн ливе креативну радионицу.

“Јако је важно подстицати дјецу да креативно мислећи, дивергенто мислећи од предмета од употребне вриједности створе својом маштом неке другачије предмете и то дјеца раде. Тако да смо заправо одлучили да направимо једног гусара од кутљаче, да покажемо дјеци како се од пластичне флаше може направити једна принцеза”, рекла је водитељица радионице Арма Тановић.

Најкреативнија играчка управо је предмет, било кухињски или неки други, који дјетету може послужити као било која играчка када се у све то укључи дјечија машта, за разлику од купљене играчке која је готов производ, сматра водитељица радионице. Нјена дјеца од почетка су ангажована у пројекту заједно са сусједином дјецом и чине мали креативни тим који је вјешто изградио пуно лутака.

“Успјела сам да направим маску, мало дијете од гусара кутљачу и успјела сам да направим овај као рендер али сам помагала мами”, казала је Риа Бранковић.

Ауторски тим до сада је реализовао неколико представа које излазе сваке суботе од 11. априла. Приповиједање добија неку нову форму.

“Ми то и данданас зовемо да је то, кажемо да је то био одређени мозаик, да је то филмовање представе, да је то заправо биљежење камером телефона одређеног момента инспирације, маште, будалаштине или било чега што нам у датом моменту падне на памет. И онда ми то срочимо, ми то компонујемо у одређени мозаик гдје нам је битно уствари да ми од А до З испричамо причу”, појашњава идејни творац пројекта Амар Селимовић.

Одзив је био толико добар да већ од другог филмовања или мозаика представе имају сталне сараднике што је најбољи показатељ да је ауторски тим постигао оно што им је било најважније. А то је да се са нестрпљењем ишчекује сљедећи задатак, односно наредна приповијетка, бајка и слично.