Ниске цијене горива у Републици Српској, по свему судећи, неће се још дуго задржати. Власници бензинских пумпи, незадовољни због драстичног смањења цијена, које су поједини дистрибутери наметнули, најављују поскупљење. Грађани оцјењују да је много раније требало доћи до појефтињења нафте и нафтних деривата и да најављено поскупљење мора бити заустављено.

Почетком априла поједини дистрибутери нафте и нафтних деривата у Републици Српској снизили су цијене горива са 1,90 на 1,50 марку. Мјесец дана раније коштало је чак 2,20 марака. Био је то мамац за возаче да управо на тим пумпама напуне резервоаре због чега су и остали дистрибутери морали да спусте цијене, на опште задовољство возача у овом ентитету.

Протеклих неколико дана дошло је до благог повећања цијена од неколико фенинга. Директор “Крајинапетрола” Милован Бајић сматра да нико у његовој бранши неће бити на добитку, ако цијене не буду одржане на постојећем нивоу и да је поскупљење неминовно.

“У овој нашој дјелатности дошло је до гомилања разних привредника и људи којима је ово споредна дјелатност и који иду са цијеном која нема никакву логику. Ја нећу да шпекулишем како, али да неко продаје са зарадом од фенинг, два, три и прича о успјешном бизнису и да из те марже плаћа таксе, комуналије, плате и доприносе… те ствари никако нису логичне”, сматра Бајић.

Узрок историјског смањења цијена нафте на свјетском тржишту економисти виде у трговинском рату између Саудијске Арабије и Русије и пандемији коронавируса, која је блокирала привреду широм свијета и драстично смањила потрошњу.

“Реално је очекивати стабилизацију цијена и враћање цијена на ниво прије пандемије и трговинског рата”, Саша Грабовац, директор Удружења економиста РС СWОТ.

Грађани Републике Српске сматрају да је једина добра ствар у доба коронавируса значајно смањење цијена горива. С друге стране, власници бензинских пумпи и економисти оцјењују да је нереално да цијене остану на овом нивоу и у наредном периоду очекују поскупљење.