Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и допредсједавајући Дома народа Парламентарне скупшине БиХ Бакир Изетбеговић данас су на Шехидском мезарју Ковачи у Сарајеву одали почаст и положили цвијеће поводом Дана шехида, те поручили да најбољи синови БиХ никада неће бити заборављени и да неће бити уништено оно за што су дали своје животе.

“Нема дана да не мислимо и да не осјећамо захвалност према људима који су ризиковали и дали своје животе, посебно у тим годинама. Милсим да је просјек старости људи који леже овдје 20-ак година. Присутни су у нашим мислима и политикама, а на данашњи дан посебно и организовано”, изјавио је Изетбеговић.

По његовим ријечима, она застава која се 22. маја ’92. подигла у Уједињеним нацијама никада више неће бити скинута.

“Могу се правити кризе и блокаде, али ови људи су положили животе, зашто ми не бисмо уложили енергију и стрпљење да то сачувамо. Ово је побијеђена партија, само је треба ваљано довршити. Слобода и домовина су прве вриједност код човјека. Никад неће Сребреница, Томашица, Брчко и сва друга мјеста и шехидска крв бити заборављени”, казао је Изетбеговић.

Џаферовић је навео да се данас сјећамо и одајемо поштовање најбољим синовима БиХ, односно свим шехидима који су дали своје животе за слободу коју данас уживамо.

“Цјеловита и демократска БиХ је наша слобода. Тим људима се никада нећемо моћи у потпуности одужити за њихову жртву, јер су дали живот за слободну, цјеловиту и демократску БиХ. Али оно што можемо да радимо јесте да скрбимо о њиховим породицама”, изјавио је Џаферовић.

Иако је, по његовим ријечима, власт у БиХ учинила пуно када су у питању издвајања за шехидске и породице погинулих бораца, РВИ, демобилизиране борце, то никада није довољно.

“Посебно тешко пада то да и данас имамо шехидске дјеце и то значајан број која нису запослена и моја порука ауторитетима у БиХ је да се коначно помогне шехидској дјеци да се она запосле. Други начин на који можемо да се одужимо за жртву коју су ови људи дали, јесте да се наставимо борити за циљеве за које су се они борили. А то је изградња цјеловите, демократске БиХ, државе равноправних народа и људи без обзира у ком дијелу БиХ живе”, истакао је Џаферовић.

Навео је да су бројни примјери дискриминације у БиХ, посебно када је ријеч о повратничкој популацији и то је други правац на којем требамо да дјелујемо, због цивилизацијских принципа и због обавезе према људима који су дали своје животе за нашу данашњу слободу.

Главни имам ОСБиХ Несиб еф. Хаџић је поручио да не смију бити заборављени најбољи бх. синови, муслимани, православци и католици и све они који су били добри, честити грађани и који су дали свој живот, дијелове тијела или су на било који начин допринијели одбрани БиХ.

Исламска заједница у БиХ други дан Рамазанског бајрама обиљежава као Дан шехида, а централни догађај одржан је на шехидском мезарју Ковачи у Сарајеву гдје су породице шехида и погинулих бораца, представници борачких удружења и делегације свих нивоа власти одале почаст и положиле цвијеће,као и на мезару првог предсједника Предсједништва Републике Босне и Херцеговине Алије Изетбеговића.