Цијене нафте на свјетским тржиштима порасле су и прошлога тједна, четвртога заредом, јер многе земље у свијету поступно покрећу господарске активности, с обзиром на успоравање ширења коронавируса, па се очекује опоравак потражње.

На лондонском је тржишту цијена барела прошлога тједна порасла 8 посто, на 35,13 долара, док је на америчком тржишту барел поскупио око 13 посто, на 33,25 долара.

У посљедња четири тједна цијене су нафте знатно порасле јер многе земље ублажавају рестриктивне мјере уведене ради сузбијања ширења коронавируса, па се господарска активност покреће, а потражња за нафтом јача.

Ипак, цијене су нафте и даље око 40 посто ниже у односу на почетак године јер је парализа највећих свјетских господарстава због коронакризе у ожујку и травњу изазвала оштар пад потражње.

”Коронавирус поништио је десетљеће раста свјетске потражње за нафтом и опоравак ће бити спор”, каже Стивен Бренок из конзултантске куће ПВМ.

Но, како би подупрли цијене, највећи свјетски произвођачи већ су оштро смањили производњу. Недавно су Организација земаља-извозница нафте (ОПЕК) и неовисни произвођачи на челу Русијом договорили највеће смањење производње у повијести, за 9,7 милијуна барела дневно, што је ступило на снагу 1. свибња.

Подаци о извозу показују да је ОПЕЦ+ снажно кренуо у проведбу договореног, а на топљење вишкова понуде указује и пад залиха сирове нафте у САД-у прошлога тједна.

Због ниских цијена, производњу нафте смањују и амерички произвођачи, на што указује вишемјесечни пад броја активних бушотинских постројења.

У петак је компанија БејкерХјуз објавила да је прошлога тједна број активних бушотинских постројења у САД-у пао десети тједан заредом, и то за 21 постројење, на њих само 318, најнижу разину од 1940., од када се прате ти подаци.

Но, трговци су на опрезу јер је могућ други вал пандемије коронавируса.

”Други вал ширења коронавируса није тако далека могућност, а нови круг блокаде господарстава могао би врло брзо срушити цијене нафте на знатно ниже разине. Тржиште то зна”, каже Паола Родригез Масиу, аналитичарка у твртки Рајстад Енерџи.

Крајем тједна цијене нафте биле су под притиском и због раста напетости између САД-а и Кине, након што је предсједник САД-а Доналд Трамп поручио да ће оштро реагирати ако Кина наметне закон о националној сигурности без воље народа Хонг Конга.

Кина је, наиме, у четвртак најавила доношење новог закона о националној сигурности, након лањских продемократских просвједа у Хонг Конгу, којим би се Хонг Конгу забранило отцјепљење од Кине, уплитање из иноземства, терористичке активности, као и све друге активности за које се процијени да поткопавају средишњу власт у Пекингу.

Уз то, америчке власти свако мало оптужују Кину да није довољно учинила на сузбијању коронавируса. Кина, пак, поручује да се неће суздржавати од ескалације тензија.

А то наводи улагаче на опрез.

”Улагачи поново морају маневрирати кроз све жешћи вербални рат између САД-а и Кине”, каже Стивен Бренок, преноси SEEbiz.