Због нерадне ће недјеље без посла у Хрватској остати пет тисућа људи, пише Јутарњи лист, наводећи да чак и заговорници забране потврђују ту бројку.

Иако хрватски министар господарства даје до знања да је са социјалним партнерима Владе постигао ”високу фазу консензуса” око забране рада трговина недјељом, то с послодавцима није баш случај, наводи дневник.

Послодавци су по том питању подијељени, како признаје и предсједник Удруге трговине при ХУП-у Мартин Евачић (директор НТЛ-а), ”али је мало више оних који су за регулацију, према приходу који остварују и броју радника које запошљавају, од оних трговаца који су против”.

Приједлог измјена закона с 14 радних недјеља у години, међутим, нитко од њих још није видио, а чини се нити неку студију на којој би министар требао темељити своју одлуку.

Но, могуће је да ће његов законски приједлог ускоро бити јаван јер, дневник из Стожера цивилне заштите сазнаје да ће идућа недјеља вјеројатно за трговине бити задња која је присилно нерадна због епидемиолошких разлога, а министар Дарко Хорват је најавио да ће након тога законске измјене ићи у јавну расправу.

Око радне или нерадне недјеље у трговини, тумачи Евачић, ”сватко има своју причу”, што овиси о врсти и величини дућана којима управља, њиховој локацији те броју радника по четворном метру, а Хорватовим измјенама бит ће погођенији схоппинг центри од прехрамбених трговина.

Он сам је за регулацију рада трговина недјељом јер му тако показује пословна рачуница НТЛ-а, тврди, а не води се притом свјетоназорским погледима. Осим тога, додаје, ”јак је отпор према раду недјељом код синдиката и самих радника”.

Из разговора које смо водили, а суговорници притом као изворе наводе анкете и иступе трговаца на састанцима, испоставља се да су међу заговаратељима регулације Конзум, Томи, КТЦ, НТЛ, Ултра и Лониа, док су против Спар, Лидл, Кауфланд и Плодине, али о томе нерадо говоре за медије, дознаје Јутарњи лист, преноси Хина.