Број заражених новим коронавирусом у Русији прешао је данас 350.000, саопштиле су власти.

У протекла 24 сата потврђено је 8.946 нових случајева КОВИД-19, чиме је укупан број достигао 353.427, наводи се у дневном извјештају Тима за ванредне ситуације.

Додаје се да је од посљедица заразе коронавирусом у посљедња 24 сата преминуло 92 људи, па укупан број смртних случајева сада износи 3.633. Број опорављених достигао је 118.798, након што је од јучер излијечено 5.499 пацијената.

Русија наставља масовно тестирање на КОВИД-19 с циљем откривања болести у раној фази када је она мање заразна. До данас је у земљи проведено чак 8,9 милиона тестирања, док је више од 287.000 људи под медицинским надзором због сумње на инфекције.

Упркос строгим мјерама, које укључују затварање главног града Москве, забрану уласка странаца, те обуставу међународног ваздушног и жељезничког саобраћаја, Русија је трећа најгоре погођена земља у свијету по броју заражених, иза Сједињених Америчких Држава и Бразила.

Тројица високопозиционираних руских званичника, међу којима и Дмитрy Песков, портпарол Кремља, тренутно су у болници и лијече се од КОВИД-19, док су још тројица раније отпуштена након што су се опоравили. Међу њима је био и руски премијер Михаил Мишустин.

Свјетска здравствена организација 11. марта је због ширења коронавируса прогласила “глобалну пандемију“. Такођер, ВХО је уз Европу епицентром пандемије коронавируса, који се први пут појавио крајем прошле године у кинеском граду Вухану, прогласио Сједињене Америчке Државе, а потом и Јужну Америку.