У Тузли и Тузланском кантону данас је Дан жалости, заставе су спуштене на пола копља, а градом влада неописива тишина и туга. Тузлаци се тако сјећају када је прије 25 година у експлозији гранате испаљене са положаја Војске РС-а са планине Озрен убијена 71 особа просјечне старости 23 године, а више од стотину дјевојака и младића је тешко или лакше рањено.

Зилха Курталић је на Капији остала без 15-годишње кћерке Весне. Сваког 25. маја долази у Алеју младости, а како године пролазе њена бол је све већа и већа.

“Била је јако млада, вољела је живот. Од тог дана, када је погинула, је ето 25 година, а бол не јењава. Кћерка, зет, унука и муж, то ми је остало у животу и пријатељи, а подсјећање на ово… Та бол не јењава. Не могу, немам снаге више, вјерујте“, каже кроз сузе Зилха Курталић, мајка убијене Весне.

Аднан Бегановић је имао 16 година када је убијен. Четири дана раније, 21. маја, прославио је рођендан.

“Погинуо је нетом иза рођендана. Сваке године исто. Не могу, тешко ми је говорити. За овај злочин не знам како да још није Ђукић из Београда изручен, да одговара за нашу дјецу. То ми није јасно никако. Рекла сам прошли пут, вољела бих да тај судија који га је ослободио и пустио, да погледа нама родитељима у очи, да каже ја сам га пустио“, каже Зекија Бегановић – Махмутовић, која је четири године након масакра, 1999. године, родила сина и дала му име Аднан.

Имењак свог брата данас је студент друге године Правног факултета Универзитета у Тузли. Његово рођење донијело је Зекији какво-такво олакшање јер је поново имала дијете које је могла звати Адо, Аднане…

“Бол је једна те иста сваке године. Дакле, то се не може описати ријечима. Не постоје ријечи релевантне којим могу описати за ове тренутке које проводимо овдје, то је једноставно исто сваке године, каже Аднан Махмутовић, који носи име по свом брату којег никада није видио.

У Алеји младости и на Капији многобројне делегације су положиле вијенце и цвијеће те одале дужну почаст невиним жртвама. У 20:55 ће се огласити сирене… За злочин на Капији само је одговарао Новак Ђукић, генерал Војске РС-а. Осуђен је најприје на 25 година затвора, а након поништавања пресуде и новог суђења правомоћно је осуђен на 20 година затвора. Међутим, нову пресуду је дочекао на слободи искористивши могућност да због наводног лијечења побјегне у Београд гдје слободно живи.

Имамовић: Позив Србији да изручи Новака Ђукића

“Новак Ђукић је испалио гранату с Озрена и постао убица дјеце. Он је тада био под командом два осуђена ратна злочинца, Радована Караџића и Ратка Младића. Овај злочин је доказан, али Србија одбија да изручи Босни и Херцеговини овог ратног злочинца. На тај начин ставља свој потпис на почињене злочине”, рекао је градоначелник Тузле Јасмин Имамовић.

Он сматра да се Тузли на овај начин наноси велика неправда и бол грађанима БиХ, као и велика штета грађанима Србије.

“Позивам Владу Србије да изручи Новака Ђукића Босни и Херцеговини. Он је осуђен. Правосуђе Србије је политизирано, јер они имају осуђеног ратног злочинца којег крију, солидаришу се са злочином, а то пријети новим злочинима. Србија уједно врши и једну цијелу кампању негирања злочина у БиХ. Срамота је за Србију да штити убицу невине дјеце. Такођер, сматра да државни органи БиХ нису учинили довољно и морају бити упорнији да се пресуђени ратни злочинци изруче БиХ”, поручио је Имамовић.

На Капији су у једном трену убијени: Сузан Абдулисмаил, Едина Ахметашевић, Елвис Алагић Енко, Адмир Алиспахић, Лејла Атиковић, Асмир Бакаловић, Аднан Бегановић, Дамир Бојкић, Индира Борић, Ивана Бошњаковић, Елма Бргуљак, Лејла Бучук, Сања Чајић, Селма Чаушевић, Амир Чекић, Самир Чирак Ћиро, Алмаса Ћеримовић, Зада Дедић, Разија Дједовић, Амир Ђапо, Сузана Душић, Амир Ђузел, Мурис Фатушић, Аго Хаџић, Хамдија Хакић, Сенад Хасановић, Шемса Хасечић, Алем Хидановић, Недим Хоџић, Хасан Хрустановић, Аднан Хујдуровић, Елвира Хурић, Алмир Јахић, Азур Јогунчић, Сандро Калесић, Франц Кантор, Дамир Курбашић, Вања Курбеговић, Весна Курталић, Сулејман Механовић, Пера Мариновић, Ненад Марковић, Амира Мехиновић, Един Мехмедовић, Едиса Мемић, Адријана Милић, Нешет Мујановић, Един Мујабашић, Самир Мујић, Елвир Мурселовић, Шабан Мустачевић, Дијана Нинић, Селма Нухановић, Индира Окановић, Русмир Поњавић, Раиф Рахмани, Фахрудин Рамић, Недим Рекић, Јасминко Росић, Нихада Шишић, Армин Шишић, Сенахид Саламовић, Едхем Сарајлић, Јасминка Сарајлић, Аим Слијепчевић, Саво Стјепановић, Јелена Стојичић, Илинка Тадић, Азур Вантић, Мустафа Вуковић и Аднан Заимовић.