Руководство Еуролиге данас је донијело одлуку о отказивању сезоне 2019/20 у свим такмичењима под својим окриљем због глобалне пандемиј коронавируса.

Одлуком Извршног одбора дионичара комерцијалне имовине Еуролига (ЕЦА) завршена је сезона у Еуролиги, Еурокупу и омладинској Еуролиги. Из ЕЦА-а су нагласили да нити у једном такмичењу неће бити проглашен шампион.

“Након одлуке донесене 12. марта да привремено прекине сва такмичења Еуролиге, лига, клубови, играчи и сви дионичари били су спремни и на улагање сталних напора да се такмичење настави. Истражујући све могуће опције, Извршни одбор донио је одлуку о отказивању Туркиш Ерлајнес Еуролиге и Еурокупа, као и турнира Еуролиге нове генерације и Еуролига академије“, истакли су из ЕЦА-е.

Додаје се да су здравље и сигурност спортиста, навијача, особља, партнера и локалних заједница и даље главни приоритет. Извршни одбор истиче да је разматрао и могућности довршетка сезоне са мањим бројем тимова и још низ других рјешења, али да су на крају донијели једину реалну одлуку.

“Због спортског интегритета одбачене су све измјене система такмичења укључујући и смањене броја тимова. Упркос изради исцрпног медицинског протокола за такмичења, медицински протоколи које тренутно проводе јавне здравствене власти захтијевају раздобље самоизолације за било којег играча, тренера или суца који има позитиван тест на КОВИД-19. Дакле, у протекла два и по мјесеца нису добијене потребне гаранције да би се такмичења могла довршити у јулу“, рекли су између осталог и ЕЦА-е и додали:

“У складу с нашим сталним вриједностима спортског интегритета и поштења, Извршни одбор одлучио је да неће признати ниједну екипу као шампиона у Еуролиги у сезони 2019/20, нити у Еурокупу.“

Жорди Бертомеу, предсједник и извршни директор Еуролиге нагласио је да ће се након данашње одлуке са огромном енергијом посветити планирању и организацији сезоне 2020/21.

“Без сумње, ово је најтежа одлука коју смо морали донијети у нашој 20-годишњој историји. Због разлога који су били изван наше контроле били смо приморани прекинути најуспјешнију и најузбудљивију сезону у европској кошаркашкој историји“, рекао је Бертомеу.

Сезона у Еуролиги прекинута је у марту након што је било одиграно 28 кола. У том тренутку лидер је био Анадолу Ефес Истанбул, а слиједили су га Реал Мадрид, Барселона, ЦСКА Москва и Макаби. Сви споменути тимови су шест кола прије краја били осигурали пласман у Топ 8 фазу такмичења.