У Холандији је у посљедња 24 сата од посљедица заразе новим типом коронавируса умрло осам особа, односно укупно 5.830, саопштено је из Државног института за здравље и околиш (РИВМ) при Министарству здравства.

Број хоспитализираних у посљедња 24 сата повећан је за осам и износи 11.680.

Уједно, број заражених већи је за 209 и износи 45.445. Од посљедица заразе коронавирусом до сада је умрло укупно 5.830 особа.

Холандске власти су саопћиле како прва фаза ублажавања мјера успјешно протиче и да ће од 1. јуна бити могуће прећи у другу фазу.

Уведене су и одређене промјене у вези с мјерама које требају бити ублажене.

Тако да од 1. јуна у ресторанима, кафићима, музејима и кинима ће се моћи наћи највише 30 особа, не укључујући особље, а чланови породице неће морати поштивати правило социјалне дистанце од 1,5 метара. Неће бити ограничења која се односе на терасе.

У другој фази ће бити укинута и забрана окупљања највише двије особе на отвореном.

У појединим образовним институцијама наставни процес ће почети 2. јуна уз правило социјалне дистанце од 1,5 метара.

Такођер, путници у јавном превозу ће морати носити маске, а особе старије од 13 година које се не буду придржавале овог правила морат ће платити новчану казну у износу од 95 еура.

Могућност посјете старим особама која је тренутно у тестној фази у 26 регија, од 26. маја ће бити проширена на више подручја.

Очекује се да ограничење посјета буде у потпуности укинуто до 15. јуна. Средње школе своја врата отварају 15. јуна.