Амбасадор БиХ у Грчкој Милица Ристовић Крстић рекла је да ће Грчка своје границе отворити 1. јула и да ће сви они који желе да проведу годишњи одмор у њој то моћи да учине без обавезног четрнаестодневног карантина.

“Грчка ће своје границе отворити 1. јула за све оне који желе да проведу одмор у њој – без обавезног четрнаестодневног карантина, односно без тестирања на ковид-19, уз изузетак оних земаља које у том тренутку буду имале неповољнију епидемиолошку слику”, истакла је Крстићева.

Крстићева је рекла да ће од 15. јуна граница бити отворена за држављане оних земаља које имају охрабрујуће епиодемиолошке податке.

“За сада се зна да су то Србија, Бугарска, Њемачка и балтичке земље, а да ли ће и БиХ бити једна од земаља чији ће држављани већ од 15. јуна моћи да посјете Грчку – ту информацију ускоро очекујемо. Међународни летови са аеродрома Елефтериос Венизелос се поново успостављају 15. јуна, а од 1. јула се успостављају међународни летови и на свим осталим аеродромима у Грчкој”, прецизирала је Крстићева.

Она је додала да ће копнени гранични прелази такоће бити отворени.

“Остаје још да видимо да ли ће транзитне земље отворити своје границе. Надамо се да хоће, с обзиром на тренд у земљама региона”, рекла је Крстићева.

Када је ријеч о особама које имају радну, односно боравишну дозволу у Грчкој, за њих, како констатује Крстићева, улазак у земљу никада није био онемогућен, али су мјере четрнаестодневног карантина, односно обавезно тестирање на вирус корона, и даље на снази.

Крстићев је рекла да се у Грчкој тренутно налази извјестан број држављана БиХ који су се у тренутку затварања граница ту затекли из приватних или пословних разлога.

“Амбасада БиХ располаже подацима за она лица која су јој се обратила и тражила информацију или помоћ”, рекла је Крстићева.

Она је истакла да су запослени у Амбасади све вријеме били константно на услузи грађанима БиХ и пружали им релевантне информације.

“Нашим држављанима смо савјетовали да, уколико су у могућности, не напуштају мјесто у којем су се затекли, док смо онима који су били приморани да се врате у БиХ пружили помоћ у виду обезбјеђивања транзитних дозвола кроз земље на путу до БиХ”, рекла је Крстићева.

На питање да ли у Грчкој има држављана БиХ који су позитивни на вирус корона или да ли има умрлих држављана БиХ у Грчкој у вријеме епидемије, Крстићева је рекла да немају информацију да је ико од држављана у Грчкој позитиван на корона вирус.

“Немамо информација да је неко позитиван на вирус корона, а умрлих није било”, нагласила је Крстићева.