Њемачка влада планира да до 5. јула продужи мјере физичког дистанцирања, оцјењујући да би пандемија врло брзо поново букнула у одсуству мјера предострожности, пише у нацрту документа који је добила агенција Франс прес.Тај документ, који влада треба да размотри са 16 регионалних држава, предвиђа одржавање размака међу особама од најмање 1,5 метара.

Према том документу, до 10 особа, односно двије породице, моћи ће да се окупи код куће у затвореном простору или на јавним мјестима.

У Њемачкој је све више размимоилажења између савезне владе и покрајина због планова неких регионалних лидера да укину ограничења због пандемије, упркос свјежим кластерима заразе широм земље. Гувернери покрајина Тирингија и Саксонија тако се надају да ће 6. јуна бити укинуте преостале рестиктивне мјере у цијелој држави.

Међутим, у нацрту се наводи да и послије 5. јуна “у принципу треба наставити са поштовањем минималне удаљености од 1,5 метара”.

“Обавезу ношења маске на јавним местима” такође треба задржати, наводи се у документу владе Ангеле Меркел и додаје да колико је могуће, “приватна окупљања треба организовати на отвореном јер је ризик од заразе много мањи”.

Вирус је “и даље присутан и без оваквих мјера се веома брзо шири”, упозорава влада.

Портпарол владе Штефен Зајберт је рекао да и у јуну важе ограничења, не препоруке.

Њемачка је данас имала 178.570 заражених, укључујући нових 289 случајева, 10 особа је умрло у посљедња 24 часа, па је укупан број жртава 8.257, саопштио је Институт “Роберт Кох”.