Шпањолска Цивилна гарда ухитила је хрватског возача камиона након што је на граничном пријелазу према Француској пронашла у камиону скривених 40 килограма хашиша, извијестила је у понедјељак полиција.

Неименовани возач је камионом кренуо из Хрватске према Шпањолској, гдје је требао покупити вино те га превести у Њемачку.

У Шпањолску је ушао 8. свибња с југа Француске, на граничном пријелазу Јункера, па продужио према југу Шпањолске. “Ондје је отишао како би укрцао дрогу, односно хашиш, па с њиме кренуо сјеверније у покрајину Кастиља – Ла Манча”, рекао је гласноговорник Цивилне гарде у телефонском разговору за Хину на темељу полицијске истраге.

У Цастилли – Ла Манцхи, у средишњем дијелу земље, возач је покупио палете с кутијама шпањолског вина па наставио вожњу према сјеверу, у намјери да уђе у Француску те настави пут према Њемачкој.

На граничном пријелазу код града Ируна камион је 12. свибња прегледала гранична полиција. У унутрашњости приколице открила је двоструко дно у којем се налазило 40 килограма хашиша.

Полицајци Цивилне гарде у тамошњој баскијској провинцији Гипузкоа привели су возача.

“Возач, хрватски држављанин, приведен је те се налази у притвору гдје чека суђење. Камион је такођер задржан док траје поступак“, рекао је гласноговорник. “Немам информацију када ће бити одржано суђење“, додао је.

Цивилна гарда је одбила открити име, иницијале и годиште ухићеног возача осумњиченог за кршење закона о јавном здрављу. Није објавила нити име пријевозничке компаније. Возач у понедјељак није био доступан за коментар.

У Шпањолској је због корона вируса проглашено изванредно стање 14. ожујка па су границе затворене за све странце осим за возаче камиона, прекограничне раднике, здравствено особље или пацијенте с договореним операцијама.