Црногорски премијер Душко Марковић најавио је у понедјељак, након што је дан раније Црна Гора постала прва корона-фрее држава у Еуропи, да ће земља отворити границе 1. липња.

Марковић, који је на почетку обраћања нацији скинуо маску појаснивши свој потез тиме што је Црна Гора постала прва еуропска држава која на свом тлу нема заражених коронавирусом, најавио је да ће земља 1. липња отворити границе за становнике оних земаља у којима је број заражених мањи од 25 у односу на 100 тисућа становника, преноси Хина.

“Прве земље с којима ћемо отворити границу су Хрватска, Словенија, Аустрија, Њемачка, Мађарска, Албанија, Грчка…”, приопћио је Марковић.

Најавио је и да ће сљедећи тједан почети с радом вртићи и играонице, те ће бити „допуштене свадбе, крштења те ограничен број публике на спортским догађајима“.

Подсјећајући да 68 дана након првог регистрираног случаја Црна Гора нема обољелих од коронавируса, црногорски премијер је рекао да је стратегија његове владе била да вирус заустави на границама државе. Црна Гора се, рекао је, “није отимала за респираторе” и има их више него довољно.

Нагласио је да је Црна Гора била задња држава у Еуропи у којој је регистриран вирус и прва у Еуропи која га је побиједила.

“Није то дошло само од себе. Наша стратегија је да увијек будемо корак испред”, рекао је Марковић.

Први случај коронавируса у Црној Гори потврђен је 17. ожујка, а земља је већ тједан дана прије тога затворила граничне пријелазе и прекинула наставу у свим образовним институцијама.

Касније су уведене и друге мјере, а полиција је пазила да се строго проводе. Због кршења мјера пријављено је 1768 особа, од којих је велики дио завршио у затвору, а уз то су ухићени у добротворне сврхе уплатили 106 тисућа еура.

Оно што је наишло на осуду црногорске јавности и међународних институција, била је одлука владе да објави попис особа којима је изречена мјера самоизолације.

Црногорске здравствене власти најавиле су да ће прогласити крај епидемије на територију Црне Горе након што у тој земљи 28 дана не буде нових случајева оболијевања, што би се могло догодити 2. липња.

У Црној Гори су од почетка епидемије од коронавируса обољеле 324 особе, опоравило се њих 315, док је деветоро пацијената преминуло, а сви су били мушкарци.