Француска јавност у шоку је након што је откривено како је у недјељу у околици Стразбура одиграна ногометна утакмица на којој се окупило око 400 гледатеља.

У тренуцима док се Француска бори с епидемијом коронавируса која је до сада однијела скоро 30.000 жртава, у околици Стразбура, који се налази унутар француске “црвене зоне”, одиграна је ногометна утакмица између локалних клубова Неухофа и Хаутепиера, преноси Хина.

На стадиону се окупило око 400 гледатеља, а на фотографијама и видео записима који су преплавили друштвене мреже види се како навијачи утрчавају на терен како би прославили голове.

Опћинска полиција одмах је интервенирала, али није могла спријечити одигравање утакмице.

“Глупост и неодговорност могу довести до катастрофалне здравствене ситуације у нашој регији. Наше подручје и медицинско особље не требају нови драму,” казао је доградоначелник Стразбура Серге Оехлер за француске медије.

“Имамо видеозаписе, све ћемо провјерити и сигурно ће бити санкција,” додао је.

Утакмица је одиграна на стадиону Пако Метео којим управља спортска организација ЈС Кингсофен. Њезин предсједник Франсоа Маркаде рекао је за новине Дерние Новеле дАлсасе како је стадион кориштен без одобрења.

“Ово што се догодило апсолутно је неопростиво и неприхватљиво. У шоку сам, увјеравам вас да нитко из нашег клуба није одобрио или охрабрио ово окупљање.”

Лијечник у паришкој болници Питие-Салпетриере, професор Жилбер Дерај казао је како страхује да ће илегална утакмица изазвати нове случајеве заразе КОВИД-19.

“Било је то потпуно неразумно. Вирус је и даље присутан и овакав догађај може представљати мини-вирусну бомбу”, рекао је.

Француска лига (ЛФП) је концем травња одлучила како је сезона 2019/20. завршена због пандемије коронавируса након одиграних 28 од предвиђених 38 кола те је затечено стање на таблици прогласила коначним.

ПеЕсЖе је проглашен прваком, док је другопласирани Марсеј изборио изравни пласман у Лигу првака сљедеће сезоне. Амиенс и Туло су изгубили прволигашки статус.

Још увијек није познато хоће ли се играти овосезонска финала Лига купа (ПеЕсЖе – Лијон) и Купа (ПеЕсЖе – Сант Етијен).