У оквиру пројекта УСАИД-а „Подршка грађанима у борби против корупције“, Транспаренси интернешенел, заједно са партнерским организацијама, проводиће мониторинг изборне кампање.

До првог јуна отворен је јавни позив за пријаву посматрача који ће обављати надзор. Циљ пројекта је уочити и документовати злоупотребу јавних ресурса у предизборној кампањи.

Око 70 посматрача из 70 градова БиХ пратиће предизборне активности политичких странака. У Транспаренцy интерантионалу наводе да је циљ уочити и документовати случајеве коришћења јавних средстава и позиција у сврху изборне промоције. Мотив за такву врсту мониторинга произишао је из претходних кампања гдје су уочене бројне злоупотребе јавних ресурса.

ИВАНА КОРАЈЛИЋ, Транспаренцy Интернатионал БиХ

Наши извјештаји о мониторингу које смо радили раније показују да је јавна пторошња посебно када говоримо о јавним набавкама и слично скочила за 30-40% у изборним годинама. Видимо да се сви реусурси институција потчињавају изборним активностима. Имате злоупотребу јавних средстава кроз кампање које се проводе да одређени функционери који заправо користе своју промоцију у институцијама да себи финансисрају кампању и својој странци, а са друге стране имате ситуацију да се из јавних средстава заправо извлаче средства да би се финансирала кампања.

Под лупом ће бити и и друге неправилности попут притисака на бираче, извјештаји о трошковима у изборној кампањи. Очекују да ће, документовањем неправилности, указати на потребу измјене Изборног и Закона о финансирању полтиичких странака. Претходна искуства показала су да је злоупотреба јавних ресурса за промотивну кампању тешко доказива па тако остаје несанкционисана, слаже се и уредник портала Капитал.

СИНИША ВУКЕЛИЋ, Цапитал.ба

То је нешто што је недостатак Изборног закона и других законских прописа који не ограничавају стриктно како се званичници морају понашати у кампањама. С друге стране сам ЗАкон о сукобу интереса је лоше постављен и тако дефинисна тако да то можете увијек тумачити на различите начине.

Ради се о стотинама хиљада КМ које нигдје нису евидентиране као предизборна кампања, наводе у Коалицији Под лупом.

ВЕХИД ШЕХИЋ, Коалиција „Под лупом“

Оно што смо ми, Под лупом размишљали да се измијени у једном дијелу ЗАкон и да се управо они који су тренутно на власти који су у ситуацији да злоупотребљавају јавна средства буде забрањен јавни скуп уколико су тај дан у службено долазили у неку јединицу локалне самоуоправе, градове, општине, јер често ујутро имају офиицјелни разговор а поподне предизборни скуп. То је једини начин да се спријечи макар у том сегменту злоупотреба свега онога што им је на дохват руке.

У Транспренцy интернатионалу наводе да ће посматрачи који ће надзирати предизборне активности прикупљање података вршити у складу са посебно израђеном методологијом за мониторинг изборне кампање. Надзор би требао почети у августу, три мјесеца прије избора.