Прва самостална изложба радова Тамаре Вучинић отворена је вечерас у галерији “Мак” Музеја књижевности и позоришне умјетности у Сарајеву.

Поставка садржи 37 радова (акрил на платну) ове сликарке аматерке, коју краси посебан сензибилитет и несвакидашњи умјетнички израз.

О Тамариним стваралачким дометима говорила је предсједница Удружења “Палета Ћулхан” Бригита Крунић, која је у изјави за Фену истакнула како се ради о самоукој сликарки која свој богати стваралачки дар изражава путем модерног израза, суверено овладавајући најтежим дијелом сликарског умијећа.

“Она је колориста који је без иједног дана било какве обуке савладала сликарски занат и у својим се сликама спојила с оностраним и овостраним”, казала је Крунић, потцртавајући како је ауторица радова властите емоције подијелила путем боје на само себи својствен начин.

Додала је како се ради о посебно надареној ауторици чије сваралаштво свједочи о занимљивој игри богатством боја, односно игри свјетла, облика и слагања тонова по чему је препознатљива и непоновљива у властитом стваралачком изразу.

Ауторица радова Тамара Вучинић казала је како слике више говоре о њој, него што је она спремна говорити о њима.

Поруку властитог стваралачког опуса сажела је у синтагму: “Никада не одустајте од себе, себи првом реците да, волите живот, волите људе…”

У осврту на ‘цртице’ из властите биографије, Вучинић наводи како је цртач од треће године живота, те да у том погледу академски није образована.

“Сликарске технике не познајем баш најбоље, али можда имам најважнију ствар, а то су страст и љубав”, поручила је, најављујући нове изложбе, уз увјерење како универзум за њу има најбоље планове.

Сублимирајући стваралачки израз Тамаре Вучинић, проф. др. Маја Жмукић наводи како је она “…трептај душе, материјализиран кроз слику, облик и боју”, те да је за суштину Тамариног стваралаштва, које избија из дубине њеног постојања, чин дјеловања важнији од самог продукта, односно да је њено сликарство приказ игре боје и облика, некад у хармонији, а понекад у композицији динамике, увијек аутономан и апстрактан.