Више од двије трећине корисника кредита у Федерацији Босне и Херцеговине тражило је или пристало на мораторије које су им банке понудиле. Мораторији су донесени у тренутку када је постало јасно да ће због пандемије коронавируса економија сносити посљедице.

O tome koliko je odgoda otplate kredita od pomoći korisnicima i šta se može očekivati u budućnosti, stavovi su suprotstavljeni.

Алиса из Сарајева са супругом се као физичка особа кредитно задужила да би купила стан, а кредит је подигла и као правно лице у име фирме. Задовољна је начином на који су банке реагирале и омогућиле јој олакшање враћања кредита. Приватни ће враћати на један, а пословни кредит на други начин.

“Они су у бити та три мјесеца разгодили на преостали број рата, одгађа се плаћање кредита до 1.9, заледит ће се обавезе, а од тада се рата повећава за неки минималан износ. Имамо два пословна кредита, ријешени су јако брзо, у року седам дана – позитивни одговори. Одобрен је мораториј на три мјесеца с тим да је период отплате продужен за три мјесеца”, каже Алиса Кучук, власница фирме “Оксиген”, Сарајево.

Из удруге банака кажу како су банке заинтересиране за нормалан живот и рад својих клијената те су им спремне, у складу с могућностима, изаћи у сусрет.

“Мораториј значи да мирује – не плаћа се ни камата ни рата с једне стране, с друге стране камата мора бити иста, нема могућности промјене камате, нема могућности законског утјецаја на камату. Након 90 дана, ако се корона здравствено ријеши, ако се отворе границе, мораториј се неће продуљивати. Ако буде иста или слична ситуација, мораториј ће се продужити”, каже Берислав утле, предсједник Удруге банака БиХ.

Економска струка сагласна је како су мјере мораторија које је донијела Агенција за банкарство Федерације БиХ куповање времена да се види што даље. У најгорој су ситуацији они који су подигли дугорочне кредите по варијабилној каматној стопи, а у међувремену су остали без посла или су им се примања значајно смањила.

“Они који имају могућност сада сервисирати обавезе, боље је у сваком случају да их сервисирају. Дакле, они који имају континуирану плаћу, поготово они који имају варијабилну камату. Ја се бојим да ћемо у раздобљу које је пред нама јер се сви задужују, свједочити расту камата”, каже Матеј Живковић, економски аналитичар.

У неким сусједним земљама банке и у периоду док моратор траје обрачунавају камату и на тај начин подижу завршни износ кредита. У Босни и Херцеговини то није случај, али и даље су присутне разне опасности за грађане, који су под теретом кредитних дугова. Грађани би зато у наредном периоду требали бити опрезни приликом подизања кредита или пристајања да неком другом буду јамци.