Министар сигурности Босне и Херцеговине Фахрудин Радончић данас је на захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића упутио информацију Предсједништву и све релевантне информације којима располаже Министарство у вези проблема сјече шуме у граничном појасу између БиХ и Републике Хрватске.

Ради се о сјечи шуме које врши Република Хрватска у пограничном подручју према БиХ, локалитет Унско-сански кантон, у близини аеродром Жељава, планина Пљешевица.

Прву информацију о извођењу радова уз државну границу између БиХ и Републике Хрватске, доставила је Гранична полиција БиХ 12. маја. Гранична полиција реагирала је на бази дописа Јавног предузећа ”Унско-санске шуме”. Према њиховом упозорењу, Јавно предузеће ”Хрватске шуме” изводе шумске радове који залазе у простор над којим газдује Јавно предузеће ”Унско-санске шуме“, односно на териториј Босне и Херцеговине.

У тој информацији, Гранична полиција БиХ информирала је Министарство сигурности БиХ да је већ 8. маја у просторијама Међународног граничног пријелаза Изачић, одржан састанак представника правних субјеката и представника обје граничне полиције.

На истом састанку упоређене су карте, које су у службеној употреби од стране Државне геодетске управе Републике Хрватске и Федералне управе за геодетско-имовинско-правне послове ФБиХ и установљено је њихово неподударање када је у питању државна граница.

Након тога, 12. маја Министарство сигурности БиХ је реагирало и о проблемима са извођењем радова писмено обавијестило надлежне институције и тијела Босне и Херцеговине, односно Министарство вањских послова БиХ, Министарство цивилних послова БиХ и Државну комисију за границе при Министарству цивилних послова БиХ, те затражило да Мјешовита комисија за утврђивање границе између БиХ и РХ изађе на терен и дефинира положај државне границе, односно тачну линију међудржавне границе.

С тим у вези је, актом Граничне полиције БиХ, предложено да се обуставе све активности уз државну границу на сјечи шуме, све док Мјешовита комисија Републике Хрватске и Босне и Херцеговине не изврши идентификацију државне границе на предметном локалитету.

Додатно, Гранична полиција БиХ је данас је информирала Министарство сигурности БиХ да је упутила допис Министарству унутрашњих послова Републике Хрватске, равнатељству полиције, али да од упућивања тог акта (21. маја) није дошао никакав одговор из Републике Хрватске.

Везано за споменути проблем, Министарство сигурности БиХ није упознато и није добило никакве званичне повратне информације о томе шта су подузели или подузимају Министарство вањских послова БиХ, Министарство цивилних послова БиХ и Државна комисија за границе БиХ, на основу захтјева који је Министарство сигурности БиХ према њима, као искључиво надлежним институцијама и тијелима, упутило на поступање 12. маја, саопћено је из Министарства сигурности БиХ.