Регионална кошаркашка АБА лига је завршена и ове сезоне неће бити првака, али нити испадања, одлучено је на данашњој Скупштини клубова.

Након што је кошаркашка Еуролига завршила своје натјецање, АБА лига је одлучила направити исти корак.

Клубови су на данашњој видео-конференцији, која је трајала више од шест сати, изгласали прекид натјецања због пандемије коронавируса. Сезона 2019/2020. тако неће имати првака, нити ће бити испадања, што одговара Задру који је у тренутку прекида био посљедњи. Поништене су и сезоне АБА лиге 2 и У19 АБА лиге.

“Иако су имали огромну жељу и размотрили све могућности да се сезона заврши на терену, клубови АБА лиге су истакнули како је на првом мјесту здравље играча, навијача, тренерских стожера и свих осталих који су дио организација игара,” поручили су из АБА лиге.

Од 12 клубова, само три су била за наставак натјецања (Партизан, Будућност, Морнар), док су се остали изјаснили за крај (Црвена звезда, ФМП, Мега Бемакс, Цедевита Олимпија, Крка, Задар, Приморска, Цибона, Игокеа).

Предложено је да се сезона заврши на темељу тренутачног стања на љествици, но тај је приједлог одбијен.

Идуће сезоне АБА лига ће бити проширена са 12 на 14 клубова, уз промоцију двије првопласиране екипе из АБА 2 лиге, а то су Борац из Чачка и Сплит.

Одлучено је и да ће АБА лигу 2 у сезони 2020/21 чинити 12 клубова, на темељу резултата у државним првенствима. Свих шест земаља АБА лиге (Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Србија и Словенија) дат ће два представника. У случају да се неки клубови из појединих земаља не пријаве за сезону 2020/21., празна мјеста попунит ће се додјељивањем ‘wилд цард’.

АБА лига је због пандемије коронавируса прекинута коло прије краја регуларног дијела сезона. У тренутку прекида сезоне лидер је био Партизан са скором 17-4, двије побједе више од Будућности, а три од Црвене звезде.